Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Borreliose-striden: Fylkeslegen ber legene roe seg

– Hvis fylkeslegen som tilsynsmyndighet mener det er sjarlataner der ute så har han makt til å gjøre noe med det, sier smittevernekspert.

Publisert: 2013-05-29 — 12.10 (Oppdatert: 2015-05-09 — 09.48)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

En stor pasientgruppe i Norge hevder de er smittet av borreliose gjennom flåttbitt.

- Sjarlataner
Fylkeslege Petter Schou sier onsdag til vg.no at leger må være varsomme i debatten, og advarer mot at denne pasientgruppen blir latterliggjort.

Han går også ut mot behandlere som prøver å tjene penger på folks sykdom.

– Det jeg liker dårlig er når noen sjarlataner prøver å lure folk med dyre prøver. Vi vil at de skal operere på trygt medisinsk grunnlag, sier Schou til vg.no.

– Smitten kommer fra Internett
Nylig skrev lege og smittevernekspert Preben Aavitsland en kronikk der han sier at den såkalte borreliose-epidemien er falsk.

– Smitten kommer fra Internett, ikke fra skogen. Og smittekilden er en allianse av privatklinikker og pasientforeninger i USA, ikke flåtten på Sørlandet, skriver Aavitsland, som sier til Dagens Medisin at han mener Petter Schou  misforstår når han hevder at pasienter blir latterliggjort.

- Fagmiljøet i Norge er samlet om borreliose. Retningslinjene om utredning og behandling er som i andre vestlige land. De rundt ti legene som driver med alternativ diagnostikk og behandling av «kronisk borreliose» må snart bevise at de driver forsvarlig, sier Aavitsland.

- Noen er ikke engang testet
– Generelt er det slik at jeg er opptatt av lidelsen til pasientene, men diagnosen mange av dem har fått – og dermed behandlingen – er falsk og bygger på disse dårlige testene som sendes til Tyskland. Noen ganger er pasientene ikke en gang testet, sier han.

–  Selvfølgelig er disse personene syke, men da er det medisinsk riktig å finne ut av hva sykdommen er, og ikke gi pasientene en falsk diagnose og eksperimentell behandling. Jeg mener Petter Schou misforstår litt fordi han gir inntrykk av at jeg latterliggjør pasienter. Det har jeg aldri gjort, tvert i mot tar jeg lidelsen på største alvor.

– Schou sier  han liker dårlig når noen sjarlataner prøver å lure folk. Hvis han som tilsynsmyndighet mener det er sjarlataner der ute så har han makt til å gjøre noe med det, og eventuelt advare formelt til leger som behandler utenfor medisinsk grunnlag, sier Aavitsland.

Det lykkes ikke Dagens Medisin å få kontakt med Petter Schou onsdag formiddag.

Kan ikke si om kronisk borreliose eksisterer
Nylig sa Elling Ulvestad, som er professor i mikrobiologi ved Haukeland Universitetssykehus til Dagens Medisin at en ikke kan si om kronisk borreliose eksisterer.

Ulvestad viser til at mens borreliose er en sykdom det er mulig å behandle og diagnostisere er kronisk borreliose en diffus tilstand:

– Den medisinske vitenskapen kan ikke si om den eksisterer, og det er en kontrovers i det medisinske fagmiljøet om den eksisterer etter antibiotikabehandling.

Advarsel
I høst fikk en norsk lege advarsel fra Helsetilsynet for brudd på helsepersonelloven etter å ha gitt en MS-pasient langvarig antibiotikabehandling for borreliose.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!