Foto:

Usunt kosthold tar flest liv

DM ARENA: Internasjonale beregninger viser at i 2010 kunne over 10.000 dødsfall i Norge forklares med usunt kosthold. Det er flere dødsfall enn høyt blodtrykk og røyking forårsaker.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg var første foredragsholder på Dagens Medisin Arena sitt fagseminar om folkehelse torsdag ettermiddag.
Følg folkehelseseminaret vårt på Twitter: #dmarena
Hun viste til internasjonale beregninger på risikofaktorer for død i Norge i 2010.
- Denne oversikten er spesielt for Fedon Lindberg, sa Camilla Stoltenberg og viste til at mer enn 10.000 dødsfall kunne forklares med usunt kosthold, foran høyt blodtrykk og røyking på andre plass. Cirka 3600 dødsfall kunne forklares med manglende fysisk aktivitet.
Tilbake på pallen
I den nye folkehelsemeldingen er det ett av hovedmålene at Norge skal være blant de landende med lengst levealder.
I 2010 lå norske kvinner på 13. plass og norske menn på 12. plass på levealder. Nå vil helsemyndighetene og Camilla Stoltenberg ha Norge tilbake i toppen.
- Det finnes ikke én eneste god grunn til hvorfor vi ikke skal befinne oss på pallen over topp tre på levealder. Dette er et av de beste målene vi har på god folkehelse. Vi må arbeide for å nå dette målet, så vil de andre målene også følge, som blant annet at vi skal oppleve flere leveår med god helse, sier Stoltenberg.
Forskjellene øker
Levealderen stiger med cirka to måneder hvert år. De siste 25 årene har den i Norge økt med cirka tre år for kvinner og cirka seks år for menn.
-  Alle har fått bedre helse siden midten av 1960-tallet, men ulikhetene er blitt større, sier Stoltberg, som viser at de med høyest utdanning også har hatt størst økning i levealder.
Hjerte og karsykdom, lungekreft og kols står for 60 prosent av forskjellene, og sosiale helseforskjeller i røykevaner er trolig den viktigste årsaken, ifølge Stoltenberg.
De tre viktige årsakene til tapte leveår er hjertesykdom, fulgt av hjerneslag og lungekreft. Andelen tapte leveår på grunn av Alzheimers sykdom økte med 157 prosent og rusmisbruk med 206 prosent.
- Hva trenger vi for å få bedre folkehelse? spør Stoltenberg. Hun svarer med blant annet beredskap mot infeksjonssykdommer,  forebygging av kjente risikofaktorer for sykdom samt økt kunnskap om årsaker til sykdom. 
Dagens debatt på DM-Arena har temaet «Hvordan kan nordmenn få verdens beste folkehelse?». Både Camilla Stoltenberg og Fedon Lindberg sitter i panelet sammen med blant andre helseminister Jonas Gahr Støre.

Powered by Labrador CMS