Høyre støtter leie av sykehusutstyr

Bent Høie (H), lederen av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, er positiv til leverandørenes forslag om leie av medisinsk-teknisk utstyr for å få en mer jevn høy kvalitet på utstyret til en forutsigbar kostnad.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OM UTSTYRSLEIE: – Det er vi positive til. Det vil føre til en mer jevn høy kvalitet på utstyret til en forutsigbar kostnad, sier Bent Høie.

Onsdag omtalte Dagens Medisin en rapport fra LFH – bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi som viser at svært mye av det medisinsk-tekniske utstyret i sykehus er utdatert.

På den bakgrunn uttalte LFHs prosjektdirektør Hartvig Munthe-Kaas at den lave investeringstakten for medisinsk-teknisk utstyr truer pasientsikkerheten ved norske sykehus.

Alarmerende tall fra LFH
– Tallene fra LFH er alarmerende og underbygger tilsvarende analyser fra andre, sier Bent Høie til Dagens Medisin.

Han påpeker at mye utstyr brukes for lenge før en investerer i nytt.

– Det har betydning for pasientsikkerheten, kvalitet og fører også til kanseleringer ved stans.

– Hva må gjøres for å bedre den situasjonen som LFH beskriver med en for stor andel utrangert utstyr?

– Jeg er enig i at foretakene må ha bedre oversikt over situasjonen og en plan for reinvestering. Dette bør også være et tema i en mer operativ nasjonal helse- og sykehusplan, slik Høyre har foreslått, svarer Høie, som også er nestleder i Høyre.

– Bør kjøpe utstyr innenfor rammene
For å bedre situasjonen i ved alle sykehus, foreslår LFH å etablere et nasjonalt fond med en tilhørende langtidsplan bevilget over statsbudsjettet.

Bransjeorganisasjonen mener at det også bør åpnes for alternativ finansiering ved at sykehus får anledning til å leie utstyr fra leverandører.

– Det er vi positive til. Det vil føre til en mer jevn høy kvalitet på utstyret til en forutsigbar kostnad, sier Høie til Dagens Medisin.

– Hvordan stiller du deg til forslaget om et nasjonalt fond?

– Jeg ønsker ikke å etablere et fond for dette, men mener at hoveddelen av utstyrsparken bør vedlikeholdes og kjøpes innenfor de rammene som foretakene får. Vi har imidlertid sammen med FrP, KrF og V foreslått en rentekompensasjonsordning for IKT-investeringer, svarer han.

Forventer at utstyr blir et tema
– Bør det stilles krav om fornyelse av medisinsk-teknisk utstyr i oppdragsdokumentene til de regionale helseforetakene for neste år?

– Dette bør være et tema i en mer operativ nasjonal helse- og sykehusplan som også gjenspeiles videre i oppdragsdokumentene.

Bent Høie forventer dessuten at utstyrssituasjonen og kapasitet er et tema i den nye kreftsstrategien som skal legges frem fra regjeringen.

Powered by Labrador CMS