Anbefaler screening for alkoholmisbruk

En amerikansk ekspertgruppe anbefaler helsepersonell og leger å screene alle pasienter over 18 for risikofylt alkoholforbruk. Norsk forening for allmennmedisin er skeptisk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

The U.S. Preventive Services Task Force er en gruppe helseeksperter som gjennomgår publisert forskning og gir anbefalinger om forebyggende helsearbeid.
I siste utgave av tidsskriftet Annals of Internal Medicine publiserer ekspertgruppen anbefalinger for screening og rådgiving for å redusere misbruk av alkohol.
Det anbefales at leger og annet helsepersonell screener voksne over 18 år for risikofylt alkoholbruk.
Viktigere å behandle
Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, er skeptisk til å kontrollere friske  personer på fastlegekontoret og mener oppmerksomheten må rettes mot dem som trenger behandling:
– Screening av friske mennesker representerer sjelden god og effektiv bruk av helseressurser, sier Marit Hermansen til Dagens Medisin.
Hun legger til at Norsk forening for allmennmedisin (NFA) støtter tiltak på samfunnsnivå for å redusere tilgang til alkohol; som prispolitikk, skjenkekontroll og restriktive åpningstider.
Slike tiltak  og befolkningsrettede strategier bør ifølge NFA vektlegges sterkere enn sykdomsspesifikke og individuelt primærforebyggende strategier.
– Samfunnet kommuniserer i dag dobbelt; med kritisk oppmerksomhet mot en sviktende rusomsorg, samtidig med en stadig mer liberalisert skjenkepolitikk. Helsetjenesten må snarere enn å kontrollere friske, ha ressurser og kunnskap til å gi god behandling til de som er i risikosonen, sier NFA-lederen.
Godt dokumentert
Forfatterne bak artikkelen i Annals of Internal Medicine viser til god dokumentasjon på at screening kan identifisere pasienter som har et risikofylt eller helseskadelig alkoholinntak, selv om de ikke oppfyller kriteriene for alkoholavhengighet.
De fant også god dokumentasjon for at kort intervensjon/rådgiving kan redusere alkoholforbruket.

Powered by Labrador CMS