Forløpstidene gjelder alle kreftformer

Forløpstidene gjelder alle kreftformer, understreker helsestatsråd Jonas Gahr Støre i et brev til Kreftforeningen. Foreningen påpekte at dette er strøket i sykehusenes oppdragsdokumenter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I vinter oppdaget Kreftforeningen at styringsparameteren, «andel pasienter med kreft som får behandling innen 20 virkedager», var fjernet i oppdragsdokumentet for 2013 til helseforetakene. Dette er erstattet med en formulering som bare omfatter tykktarmskreft, brystkreft og lungekreft.

– Vi oppfatter at forløpstidene skal gjelde alle kreftformer og vi ber statsråden bekrefte dette, skrev generalsekretær Anne Lise Ryel i et brev til statsråden.

Kom ikke i mål
I sitt svar skriver Jonas Gahr Støre blant annet:

– Kreftforeningen spør om forløpstidene skal gjelde alle kreftformer, og svaret er ja. Vi har foreløpig bare systemer for å måle på de tre kreftformene tykktarmskreft, brystkreft og lungekreft.

Grunnen til at den nevnte styringsparameteren fra oppdragsdokumentet for 2012 er tatt ut i oppdragsdokumentet for 2013, skyldes, ifølge departementet, at man ikke kom i mål med utviklingen av denne indikatoren i 2012, slik man hadde håpet.

– Vi arbeider nå med å utvikle systemer for å måle forløpstider for prostatakreft, leukemi og nyrekreft, og arbeider også videre med å utvikle indikatorer for de øvrige kreftformene, heter det i brevet fra statsråden.

Mottar månedlige rapporter
Ifølge Gahr Støre arbeides det kontinuerlig i hele helse- og omsorgstjenesten med å redusere ventetider, unngå fristbrudd og sikre helhetlige pasientforløp:

– Departementet har arbeidet målrettet mot de regionale helseforetakene blant annet for at ventetidene for utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten skal reduseres, og for at fristbrudd ikke skal forekomme. De regionale helseforetakene rapporterer månedlig til departementet, og tallene viser en positiv utvikling.

Mangler ventetidsfunksjonalitet
Støre mener det er viktig at sykehusene kan følge de enkelte pasientforløpene i sine pasientadministrative systemer, og på en enkel måte få oversikt over hvor lenge den enkelte pasient har ventet og risikoen for at fristbrudd vil oppstå.

Departementet er klar over at slik funksjonalitet ikke finnes i de pasientadministrative systemene i dag, og at dette vil kreve videreutvikling som vil ta noe tid. De regionale helseforetakene er i gang med dette arbeidet, heter det i brevet.

Har bedt om bedre informasjon
Kreftforeningen etterlyser dessuten hvilke tiltak som er iverksatt og vil bli iverksatt for å innfri forløpstidene innen kreftbehandling. Til det svarer Støre blant annet:

– I oppdragsdokumentet for 2013 har jeg bedt de regionale helseforetakene om å sørge for at det iverksettes tiltak for å bedre informasjonen til kreftpasientene og til å koordinere kreftforløpene, for eksempel ved bruk av kreftkoordinatorer. Mange sykehus har allerede gode erfaringer med koordinator for kreftpasienter som følger opp alle detaljer, som pasienten alltid kan henvende seg til, og som har ansvar for pasienten gjennom utredning og behandling.

Powered by Labrador CMS