Diagnosekode Y: «Utsatt for turnuslege i akuttmottak»

Begrepene diagnoserelaterte grupper (DRG) og innsatsstyrt finansiering (ISF) vekker godfølelsen hos dem som sitter langt fra pasientene. Jeg foreslår derfor å innføre diagnosekode Y666: «Utsatt for turnuslege i akuttmottaket».

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Jo Inge Myhre, turnuslege ved Gjøvik sykehus og medlem av ForBedring - Studenter for sikre pasienter
KJÆRE HELSEMINISTER og helsebyråkrater! Som en av landets mange turnusleger vil jeg beklage på det sterkeste den faren jeg og mine kolleger utgjør. Det at dette kommer overraskende på dere som er ansvarlige for at det er slik, er dog skremmende.
Skal jeg fortelle en hemmelighet? Det har vært sånn i 60 år.

Les mer: Turnuslegene styrer akuttmottakene
En ting dere kanskje også har fått med dere, er at turnusordningen nå er endret. Det var mye skriverier om dette for en tid tilbake. Ingen av dere nevnte imidlertid at med en ny turnusordning, kunne man også se på innholdet. Dere hadde en gyllen mulighet, og det manglet ikke på innspill, bare ikke fra TV2. Så da var det kanskje greit da, sånn ved årsskiftet?
ALENE OM NATTEN. Noe av det som er nytt, er at vi som nå er i turnus, får full autorisasjon etter endt utdanning. Vi skal riktig nok inn i turnusstillinger som før, men vi har stort sett samme fullmakter som flere av våre mer erfarne kolleger. Siden helsevesenet er så statisk - jamfør blant annet samhandlingsreformen - er det vel ikke noe behov for å se på verken medisinstudiets eller turnustjenestens innhold, eller hvordan dette skal kvalitetssikres i tråd med samfunnsoppgaven til legene?
De fleste av oss turnusleger har god støtte av våre assistentleger og overleger, men vi tar imot mange pasienter alene. Dette gjelder spesielt på natten. Vi skulle gjerne ha hatt noen der sammen med oss - og hatt veiledning lett tilgjengelig. Hvorfor dette ikke alltid er mulig, kan man kanskje spørre de regionale helseforetakene om?
GOD BUTIKK. Et annet fiffig faktum er jo at det er god butikk å ha oss der for sykehusene. Vi legger inn flere enn våre erfarne kolleger. I tillegg stiller vi nok oftere feil diagnoser, men det gjør jo at pasientene blir lengre. Da kan de kanskje dra på seg en diagnose eller to til, og med innsatsstyrt finansiering betyr dette mer penger til sykehuset. Og økonomien er viktigst, for vi skal ha overskudd i norske sykehus.
Medisinske pasienter som behandles poliklinisk i mottak versus blir lagt inn, gir jo nesten null i inntekt, og hva skal avdelingsoverlegen si til direktøren da? Men det kan vi jo ikke snakke om, for det er jo egentlig ikke sånn?
Var det merkelig sier du? Ja, det er det mange som synes.
PARADOKS. En annen kuriositet er at Helsedirektoratet for et par siden ønsket å endre turnustjenesten til en toårig tjeneste. Det vil si at man ville øke tiden vi var usikre, alene - og potensielt farlige - til et helt år i allmennpraksis. På sykehus har vi i alle fall en bakvakt i nærheten. I en del distriktskommuner er de noe lengre borte, men vi er kanskje bare farlige og uerfarne det første året? Forslaget gikk riktig nok ikke igjennom, men det ble foreslått.
Er det dette som kalles et paradoks? Eller hadde helsedirektøren og helseministeren bare glemt det? Ikke greit å huske på alt i en travel hverdag?
Det er mange som sier fra om kritikkverdige forhold, men er man ikke avdelingsdirektør, seniorrådgiver eller konsulent, har jeg forstått at det er vanskelig å nå frem.
TURNUSLEGE-KODE? Diagnoserelaterte grupper (DRG) og innsatsstyrt finansiering (ISF) er imidlertid begreper som vekker godfølelsen hos dem som sitter langt fra pasientene. Jeg vil derfor foreslå innføring av diagnosekode Y666: «Utsatt for turnuslege i akuttmottaket». Denne koden kan gi negative DRG-poeng for foretaket - uavhengig av hvilke andre lidelser pasienten har. Den vil dermed gi null i inntekt for sykehuset, ja sykehuset burde nesten betale midler tilbake til det regionale helseforetaket dersom koden brukes. I alle fall kutte noen årsverk.
Videre omfatter forslaget at sykehus som registrerer denne koden mange nok ganger, må fusjonere ¬- fortrinnsvis med Oslo Universitetssykehus. Eventuelt kan de inngå i det nye storsykehuset som er planlagt på Innlandet. Tenk alle synergieffektene man får ved å fusjonere seks sykehus, da er det bare fantasien som setter grenser hvis det blir åtte eller ti. Blir det riktig mange, burde man kanskje opprette et nytt regionalt helseforetak, eventuelt en ny avdeling i Helsedirektoratet eller et Nasjonalt kompetansesenter for helseforetak som over tid har benyttet diagnosekode Y666 litt for mange ganger - forkortet til NKHSOTHBDYLFMG.
UNDER PARI. Som turnuslege er man i starten på en lang, morsom - og til tider hard - yrkeskarriere. Vi er usikre på mye, og samtlige ønsker bare det beste for pasientene. Veiledningen er de fleste steder god, men vi skulle gjerne ha sett at assistentleger og overleger var mer til stede i mottak.
Vi skjønner at journalistikken til TV2 er under pari, men at responsen som kommer fra politikere og byråkrater er sånn den er, viser bare at virkeligheten vi lever i, er helt forskjellig.
Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS