Hevder Støre gikk i blålys-fella

Leder Lars Petter Bjørnsen i Norsk selskap for akuttmedisin hevder at helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre gikk i blålys-fella under Stortingets spørretime.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

NORSEM-LEDEREN:– I Stortingets spørretime vektla helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre mottakenes akuttfunksjon – blålysmedisinen. Dette er en felle man ofte går i her i Norge, hevder leder Lars Petter Bjørnsen i Norsk Selskap for Akuttmedisin.

Lederen av Norsk selskap for akuttmedisin (NORSEM) var så skuffet over statsrådens svar under spørretimen i Stortinget 3. april, at han sporenstreks skrev debattinnlegget «Støre er dårlig orientert om norske akuttmottak». Overfor Dagens Medisin utdyper Bjørnsen hva han mener.

– En felle mange går i
NORSEM-lederen påpeker at statsråden i sitt svar var mest opptatt av akuttkjeden og behandlingen av akutte tilstander.

– Under gårsdagens spørretime i Stortinget vektla helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre mottakenes akuttfunksjon – blålysmedisinen. Dette er en felle man ofte går i her i Norge, hevder leder Lars Petter Bjørnsen i Norsk Selskap for Akuttmedisin overfor Dagens Medisin.

Han sier seg enig med Støre at vi er gode på det akuttmedisinske området, ettersom det er lett å behandle akuttpasienter i standardiserte pasientløp. Bjørnsen mener at utfordringen er de pasientene som har uklare og diffuse symptomer som krever rask behandling.

– Det er viktig å ha turnus- og LIS-leger i front ettersom dette er en meget god læringsarena, men de må ha kontinuerlig veiledning der og da. De må ikke være avhengig av å kontakte en bakvakt, noe som i praksis skjer i knapt bare ett av ti tilfeller, sier han videre.

Les også: Turnusleger styrer akuttmottakene

Etterlyste nasjonal styring
Det var lederen av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Bent Høie (H), som tok opp situasjonen ved norske akuttmottak. At Høie utfordret Støre nå, hadde sammenheng med et TV2-oppslag dagen før. Der gikk det gikk frem at åtte av ti leger som har ansvaret på akuttmottak er ferske turnusleger – et spørsmål Dagens Medisin har tatt opp gjennom flere artikler det siste året.

Høie var blant annet opptatt av at uerfarne turnusleger står i front i de fleste akuttmottakene og at mange pasienter derfor utsettes for unødvendig risiko.

– Mener statsråden at dette skal være opp til det enkelte sykehus å ordne opp i selv, eller vil han ta nasjonal styring for å rette opp i dette? spurte han.

– Vi har en god akuttkjede
Statsråd Jonas Gahr Støre fastslo at Norge har en god akuttskjede og god behandling av folk med akutte tilstander. Han påpekte at de fleste store og middels store sykehus i Norge har lege til stede på døgnbasis, og at alle sykehus har lege i bakvakt som kan kontaktes.

– Det at man skal ha overleger i front på alle sykehus, som noen kunne ønske, tror jeg ikke er et realistisk scenario, uttalte han.

Han understreket at det de siste årene har vært arbeidet med å bedre kompetansen ved akuttmottakene, blant annet ved Ahus og St. Olavs Hospital, men han sa seg ikke enig i at turnuslegene styrer akuttmottakene ved norske sykehus.

– De er ved mange sykehus i front, men de har god støtte fra mer erfarne leger, uttalte han.

– Gjennomgående god tilgang på støtte
Etter at Støre på nytt ble utfordret av Høie og andre representanter la han til situasjonen ved norske akuttmottak er innrettet slik at det gjennomgående er tilgang på god støtte.

– Det er også sånn at der hvor det er turnusleger på vakt, og de er alene fysisk, har de tilgang på bakvakt. Alle leger skal ha det – en assistentlege og en overlege, understreket han.

Støre uttalte også at man er i ferd med å se nøyere på spesialistfunksjonene ved akuttmedisinen, og at man også har en utfordring når det gjelder fagidentiteten, ved at akuttmottakene ikke tilhører en egen spesialitet. Statsråden uttalte også at departementet arbeider med kapasiteten i akuttmedisinen og legevakttjenesten.

– Det er få blålyspasienter
Overfor Dagens Medisin påpeker at Lars Petter Bjørnen at blålyspasientene utgjør bare en liten andel av pasientene som kommer til et akuttmottak. Han sier at det er grunnen til at NORSEM ønsker en spesialitet i akutt- og mottaksmedisin.

– For alle de andre pasientene handler det i første omgang å utelukke livsstuende tilstander. Med uerfarne leger eller leger uten breddekompetanse kan for eksempel pasienter med sprukken aortaanurisme bli vurdert til å ha vondt i ryggen og bli sendt til feil avdeling med fatale konsekvenser som følge, sier han til Dagens Medisin.

Og for pasienter med hodepine, er det ifølge Bjørnsen sekundært i den akutte fasen om det er spenningshodepine eller migrene:

– I mottaket er vi i en slik situasjon i første omgang opptatt av å utelukke hjernehinnebetennelse og hjerneblødning.

Vil ha mottakseksperter i front
NORSEM-lederen understreker at det i sykehusmottakene ikke handler om å bli tatt hånd om av en overlege med en eller annen nåværende spesialitet, men av en lege som har spesialkompetanse til å sortere og sette i verk rask vurdering og behandling.

– Dersom vi får erfarne mottaksleger i front med breddekompetanse, og som kan innhente vurdering fra riktig spesialist, vil vi i større grad hindre feilbehandling, mener Bjørnsen, som understreker at mottakseksperter må stå i første rekke i landets sykehusmottak.

Powered by Labrador CMS