Fire av ti psykiatri-innlagte barn blir uføre

Mer enn fire av ti barn som har vært innlagt på psykiatrisk sykehus blir arbeidsuføre som voksne, ifølge norsk forskning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Resultatene er hentet fra doktorarbeidet til Marianne Mørdre, lege under spesialisering ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus Ullevål.
Hun har sett på 550 barn som var innlagt mellom 1968 og 1988. Ved oppfølging i 2005 var 44 prosent av barna arbeidsuføre.
– Andre studier på barn og ungdom som har vært innlagt for psykisk sykdom viser omtrent samme andel uføre som voksne, og vi ble ikke helt overrasket, sier Marianne Mørdre til Dagens Medisin.
Alvorlig syke
Hun understreker at det høye antallet uføre gjelder barn som har vært innlagt på sykehus og at man antar disse vil skille seg fra barn som bare behandles poliklinisk.
– Dette er en veldig syk gruppe barn som blir uføre som voksne og som unge voksne.  Studien vår understreker behovet for intensivert og målrettede tiltak for behandling for å forebygge at barna blir uføre som voksne. Her spiller blant annet skolen en  viktig rolle, sier Mørdre og legger til at tidligere forskning har vist en sammenheng mellom utdanning og arbeidsevne.
Overhyppighet av ADHD
Trenden i andre studier har også vært at barn med ADHD strever mer enn barn flest som voksne i arbeidslivet. Men få andre studier har sammenlignet innlagte barn med ADHD og barn med emosjonelle vansker, forteller Mørdre.
Det var stor andel av unge uføre blant barn med autisme spekter lidelser, og denne pasientgruppen stod for 20 prosent av materialet.
I en subanalyse, hvor autismepasientene ble trukket ut, viste det seg at barn med ADHD oftere er uføre i voksen alder sammenlignet med barn som var innlagt for emosjonelle lidelser, som angst og depresjon.
Høy andel kriminelle
Blant de 550 innlagte på barnepsykiatrisk avdeling, ble 24 prosent gjenfunnet i strafferegisteret som voksne, fulgt opp i 2005.
Barn med atferdsforstyrrelser hadde spesielt stor risiko for kriminell utvikling. Barn med ADHD uten atferdsforstyrrelse hadde ikke høyere risiko for å bli kriminelle som voksne enn de øvrige barna i materialet.

Powered by Labrador CMS