Forsker får treningsansvar

Forsker Svein Arne Pettersen er tilknyttet A-landslaget i fotball og får fysisk treneransvar for Brede Hangeland & Co ut 2013.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Forskningsgruppeleder Svein Arne Pettersen ved Kompetansesenteret for idrett og helse i Tromsø har fått en viktig oppgave. Som nyoppnevnt fysisk trener for A-landslaget i fotball frem til nyttår skal han gjøre sitt ytterste for at Drillos kommer til VM-sluttspillet i Brasil. Det ligger i kortene at dersom fotballandslaget skulle kvalifisere seg til VM i Brasil i 2014, får Pettersen fortsette i Drillos trenerteam.
- En kobling til A-landslaget gir verdifull erfaring som også kommer forskningen ved UiT til gode, sier Pettersen til uit.no, nettavisen til Universitetet i Tromsø.
Forberedelser
Forskningsgruppelederen ved Det helsevitenskapelige fakultetet ved Universitetet i Tromsø var med A-landslaget til Thailand sist vinter. Etter at Pettersen var med landslaget til Sør-Afrika i begynnelsen av januar i år, ble han engasjert av Norges Fotballforbund som fysisk trener ut året.
Pettersens jobb er å delta i planleggingen av treningene - og ha ansvar for at Brede Hangeland og de andre landslagsspillerne får en fornuftig belastning i forhold til kampene de skal gjennomføre.
- Jeg skal passe på at spillerne er «fresh» til kamp. Min rolle er ikke å få dem i bedre form. Dette klarer jeg ikke i løpet av noen korte dager på samling, men de skal være pigge til kamp, sier Svein Arne Pettersen.
Samspill
Dersom Drillos, det norske fotballandslaget, skulle kvalifisere seg til VM i Brasil i 2014, kan Pettersen få en enda viktigere rolle - i form av opptrening frem mot sluttspillet.
A-landslagets fysiske trener setter pris på utfordringene han har fått ved å bli engasjert som fysisk trener ut året, og erfaringen med å trene i internasjonale miljøer.
Han verdsetter også samarbeidet med Egil Drillo Olsen: - Drillo har en egen evne til å formidle, og han får spillerne til å forstå hva han vil at de skal utføre på banen.
Forskning
En annen fordel med tilknytningen til A-landslaget er at Pettersen får nyttig kunnskap som kommer forskningen ved UiT til gode.
Blant annet håper han å tilegne seg kompetanse som han kan bruke i bachelorutdanningen i idrett som UiT samarbeider med Høgskolen i Finnmark om. - Der legges det vekt på å forstå prestasjonsutvikling, uttaler forskeren til universitetets nettavis.
Portugisisk gatefotball
Til høsten skal Pettersen ha forskningstermin og flytte til Portugal for ett år. Derfra skal han reise på landslagssamlinger. - Det er snakk om rundt ti døgn i løpet av høsten, og det blir ikke mer komplisert enn å reise fra Tromsø, sier han.
I Portugal skal han delta i en gruppe som forsker på fotballfysiologi, arbeidskrav i forhold til å spille fotball, måling av tretthetsutvikling og skadeforebygging. Han skal også delta i et prosjekt som ser på trening og fysisk aktivitet hos barn, blant annet helseeffektene hos barn som spiller gatefotball.
I farten, Dagens Medisin 05/2013

Powered by Labrador CMS