Setter rehabilitering på dagsordenen

Rask rehabilitering er bra for samfunnsøkonomien, men hvorfor er det da så vanskelig å få til? spør den nye DM-bloggeren Liv Arum – generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, som nå legger frem en egen politiske plattform for feltet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

NY BLOGGER: – Det gjenstår fortsatt mye før Norge er et likestilt samfunn for funksjonshemmede og kronisk syke – også innen helsevesenet, sier generalsekretær Liv Arum i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Liv Arum starter å blogge på Dagens Medisin samtidig som Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) legger frem organisasjonen sin nye politiske plattform for habilitering og rehabilitering.

Den nye plattformen er forankret i FFOs 71 medlemsorganisasjoner, som til sammen representerer 335.000 nordmenn med funksjonshemning eller kronisk sykdom.

Arum fastslår at det er grundig dokumentert at rask rehabilitering er bra for samfunnsøkonomien, og i det første innlegget sitt spør hun:

– Hvorfor er det da så vanskelig for mange funksjonshemmede og kronisk syke å få innfridd helt grunnleggende rettigheter?

Peker på lange ventetider
Arum mener at lange ventetider på arbeidsrettet rehabilitering og andre tiltak kan være en av årsakene. En annen årsak kan være at mennesker blir stående fast et sted mellom tilbudene fra NAV, kommunene og helseforetakene.

– FFO mener at disse aktørene må ta ansvar og samarbeid om å utvikle et bedre tilrettelagt tilbud til brukere i overgangsfaser. På sikt vil det føre til raskere hjelp til de som ønsker å bidra i arbeidslivet.

Som generalsekretær i Fellesorganisasjon er hun lei av fagre løfter og av å vente på politisk handling på dette området. Det er grunnen til at FFO har laget sin egen politiske plattform om dette.

– Ikke likestilling ennå
Liv Arum understreker at sykdom, funksjonshemning og rettigheter henger nøye sammen.

– Funksjonshemmede og kronisk syke har svært ulike behov, og trenger et helsevesen som klarer å ivareta den enkelte. Derfor er jeg veldig takknemlig for å få mulighet til å bidra i DM-bloggingen. Her treffer vi representanter for både politikk og helsevesen, men også fra organisasjons- og brukersiden, sier hun til Dagens Medisin.

Hun sier at alle de 71 organisasjonene har til felles at de mener mye om hvordan de skal ivareta medlemmenes helse på best mulig måte.

– Det gjenstår fortsatt mye før Norge er et likestilt samfunn for funksjonshemmede og kronisk syke – også innen helsevesenet, sier hun videre.

Aktiv i statlige råd
Liv Arum er nestleder i Bioteknologinemnda og representant i Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten. Hun sitter også i styret i Arbeidsforskningsinstituttet og Attføringsbedriftene.Arum har også vært styremedlem på Rikshospitalet og i Oslo Universitetssykehus.

Powered by Labrador CMS