Sa nei til dyr kreftmedisin

Helsedirektoratet går imot ekspertgruppens anbefalinger og sier nei til ipilimumab og abiraterone

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/HELSEDIREKTORATET: Verken abiraterone (Zytiga)  eller ipilimumab (Yervoy)  tas  inn i norske behandlingsanbefalinger, har Helsedirektoratet besluttet.
Dyre, med begrenset effekt
– Vi valgte å si nei til disse medisinen fordi de har en begrenset effekt samtidig som de er svært kostbare, sa  helsedirektør Bjørn Guldvåg da han la frem Helsedirektoratets beslutning torsdag formiddag.
Dermed går direktoratet imot anbefalingene til den såkalte ekspertgruppen for innføring av nye dyre medisiner.
Ekspertgruppen ble opprettet som en hasteløsning for å avklare om flere dyre medisiner skulle tas i bruk i Norge.
Ville ikke ta stilling til kost-nytte
Gruppen har ikke tatt stilling til forholdet mellom nytte og kostnad når de har anbefalt å ta inn medisinene, noe de hadde mandat til, og dermed kunne gjort.
På spørsmål om hvor fornøyd han er med jobben ekspertgruppen har gjort svarer Guldvog:
–  Jeg forstår at ekspertgruppen, gitt den situasjonen de var i, valgte en løsning der de så bort fra kost-nytte. Det valgte de selv. Men samtidig satte de til side et spørsmål som noen måtte ta stilling til, sier han til Dagens Medisin.
Ifølge Guldvog begrunnet ekspertgruppen denne avgjørelsen med at kostnadsspørsmålet er til behandling i Nasjonalt råd for prioritering i helsetjenesten.
–  De tenkte vel at det ikke var deres rolle å avgjøre dette. Men alle deler av helsetjenesten må forholde seg til denne virkeligheten frem til det blir gitt nye signaler, sier han.
- Var det unnvikende av ekspertgruppen å ikke ta stilling til kost- nytte?
– Jeg vil ikke si det. Vi har lagt stor vekt på deres anbefalinger og det er grunnen til at vi har brukt lang tid, sier Guldvog.
Ekspertgruppen er nå lagt ned, og det er det nye systemet for prioritering som gjelder.
Guldvog sier ekspertgruppen har vært til verdifull hjelp.
–  Den ble opprettet litt ad hoc, og vi er nå glade for ha et robust system. Jeg vil takke gruppen for et flott arbeid. Vi håper og få en god dialog med kreftmiljøene fremover slik at vi kan utvikle kreftomsorgen videre.
Snudde
I mars i fjor konkluderte ekspertgruppen med at ipilimumab (Yervoy), som brukes i behandlingen av føflekk-kreft, ikke skulle tas inn i nasjonale behandlingsanbefalinger.
I januar i år gjorde de helomvending, og gikk likevel inn for at norske pasienter skal få medisinen.
Bakgrunnen for at ekspertgruppen ombestemte seg var blant annet det norske fagmiljøet mente de hadde fått «bedre kontroll over det å forebygge og behandle bivirkninger, og at de er flinkere å selektere bort de pasientene som er så dårlige at de ikke bør få medikamentet», uttalte leder for gruppen, Stein Kaasa, til Dagens Medisin i januar i år.
Prisforhandlinger
Etter at ipilimumab ikke ble anbefalt etter ekspertgruppens første vurdering, tilbød produsenten Bristol Myers Squibb (BMS) Helsedirektoratet å forhandle om en redusert pris på medisinen.
Forutsetningen for prisforhandlingen var imidlertid at Legemiddelinnkjøpssamarbeidet (LIS) måtte holde prisen hemmelig, også overfor Helsedirektoratet, til etter at direktoratet hadde skrevet under en eventuell kjøpsavtale.
Etter at helsedirektør Bjørn Guldvog gikk ut med kritikk av de hemmelige forhandlingene ble konfidensialitetskravet trukket.
Under prisforhandlingene foreslo LIS for øvrig at helsemyndighetene kun skulle betale for de pasientene som hadde nytte av medisinen – såkalt «pay for performance», men dette ble ikke gjennomført.
Forhandlingene som LIS-administrasjonen førte med BMS skal ha bidratt til en prisreduksjon på 20 prosent - fra én million til 800.000 kroner for et kvalitetsjustert leveår (QALY).
Ifølge Guldvog  har de siste ukenes forhandlinger med BMS ikke ført frem.
– Vi har også forhandlet med produsenten for å forsøke å få til et samarbeid om utprøvende behandling. Vi har hatt en god dialog, men forhandlingene har ikke ført frem, sier Guldvog.

Powered by Labrador CMS