Avviser farmasøyt-avlastning

Trond-Egil Hansen, leder av Allmennlegeforeningen, avviser Apotekforeningens forslag om at farmasøytene kan avlaste fastlegene: – Jo flere samarbeidspartnere fastlegene har, desto større etterspørsel blir det etter våre tjenester.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

VISEPRESIDENTEN: – All erfaring tilsier at aktivitet avler aktivitet – så jo flere samarbeidspartnere fastlegene har, desto mer etterspørsel blir det etter våre tjenester, sier Trond Egil Hansen. Foto: Legeforeningen

I sin nye blogg her på Dagens Medisin tok administrerende direktør Per T. Lund i Apotekforeningen tirsdag til orde for bedre oppgavefordeling i helsesektoren. Han spurte blant annet om ikke de 2500 farmasøytene på landets apoteker bør kunne avlaste fastlegen.

Dette stiller leder av Allmennlegeforeningen og visepresident i Legeforeningen seg negativ til.

– All erfaring tilsier at aktivitet avler aktivitet – så jo flere samarbeidspartnere fastlegene har, desto mer etterspørsel blir det etter våre tjenester, sier Trond Egil Hansen til Dagens Medisin.

Hansen mener at «å avlaste fastlegen» er blitt et munnhell blant yrkesgrupper som ønsker flere legeoppgaver til sin yrkesgruppe.

– Beviste det motsatte under svineinfluensaen
Allmennlegeforeningens leder viser til rapporten som evaluerte ordningen med farmasøytforskriving av Tamiflu under svineinfluensaen.

– Den viktigste erfaringen da, var at farmasøytene ikke avlastet fastlegene. De bidro imidlertid til at Tamiflu-salget eksploderte ved at de solgte dette legemiddelet til pasienter som ikke hadde influensa og som heller ikke kjøpte det til familie eller bekjente med influensa, konstaterer Hansen.

Han mener at farmasøytforskriving ikke er til gagn for samfunnet. Hansen viser til at apotekene har som hovedoppgave å selge legemidler og derfor vil tjene på størst mulig salg.

– Det er derfor viktig at vi har et ryddig forhold til hvilken rolle apotekene skal ha utover det å selge legemidler, mener han.

Mener det holder med reseptfritt
Apotekforeningen har tidligere tatt til orde for at farmasøyter kan fornye resepter for p-piller og rekvirere legemidler ved øyeinfeksjon og betennelsesdempende geler.

– Hva sier du til det?

– Det er ikke behov for dette, ettersom det foretas en løpende vurdering av hvilke legemidler som skal kunne gis reseptfritt. Det er ikke behov for en mellomting, der de som selger medikamenter, skal forskrive dem.

Han mener at legemidler mot øyeinfeksjon allerede brukes i meste laget, og han frykter at farmasøytforskriving kan øke dette salget.

– Resistensutviklingen bør ikke bli høyere enn nødvendig, mener han.

– En annen oppgavefordeling må bedre tjenesten
– Er oppgavefordelingen mellom fastleger og apotek optimal?

– Oppgavefordelingen er ikke gjort én gang for alle, men hensikten med å overføre oppgaver mellom yrkesgruppene bør ikke gjøres for at de skal avlaste hverandre, men for å gjøre helsetjenesten bedre.

Apotekforeningens leder viser til behovet for et par tusen flere fastleger de kommende årene, men Hansen avviser at farmasøyter kan bidra i å møte dette behovet.

– Hvordan vil Legeforeningen møte det økte behovet for flere fastleger?

– Det skal løses gjennom en opptrappingsplan for fastlegeordningen, som ikke bare skal gi flere fastleger, men også sikre fastlegenes kompetanse og kvalitet. Dette kan gjøres ved å stille krav til at fastlegene blir spesialister i allmennmedisin og gjennom et system for kvalitetsutvikling i fastlegepraksis, svarer Trond Egil Hansen.

Powered by Labrador CMS