Samhandling er bra for pasientene

To av tre samhandlingsprosjekter i Helse Sør-Øst ga viktige forbedringer for pasienter og brukere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Det viser en evaluering av 80 regionale samhandlingsprosjekter som har fått støtte fra Helse Sør-Øst RHF de siste fem årene.

Evalueringen er gjennomført av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten og omfatter prosjekter som har fått støtte fra Helse Sør-Øst RHF i perioden 2007 til 2012, i hovedsak gjennom programmet Helsedialog.

Brukermedvirkning avgjørende
De vanligste forbedringene er bedre samordning og kontinuitet i tjenestene, styrket mestring og egenomsorg hos brukerne og bedre informasjon til pasienter og pårørende. Prosjektene har i stor grad gjort det lettere for ansatte å ta kontakt med hverandre på tvers av institusjoner og har gitt bedre kjennskap til hverandres tjenester.

Evalueringen viser videre at et av de viktigste kjennetegnene for prosjektene med best resultater er at pasienter eller brukere av tjenesten har deltatt i prosjektet og utviklingsarbeidet.

– Brukermedvirkning er sentralt i samhandlingsreformen, blant annet ved at brukerne skal delta i arbeidet med avtaler mellom kommunene og helseforetakene. Brukerne har erfaringer og kunnskap som det er vanskelig for andre å bidra med. Undersøkelsen bekrefter at prosjekter som tar brukerne på alvor og trekker dem inn i utviklingsarbeidet har mye større mulighet for å lykkes enn de som ikke gjør det, sier Torkel Bache i Brukerutvalget i Helse Sør-Øst RHF, ifølge en pressemelding.

God forankring hos ledelsen og aktiv involvering av alle deltakende parter er også et kjennetegn ved prosjektene som lyktes best. Omorganisering blir omtalt som den viktigste faktoren som hemmet vellykket gjennomføring av prosjektene.

Vil overføre prosjekter over i driften
Direktør for samhandling i Helse Sør-Øst RHF, Knut Even Lindsjørn, sier at evalueringen gir viktig kunnskap som regionen skal ta med seg i den videre satsingen på samhandling i regionen.

– Jeg er særlig opptatt av at vi klarer å bringe erfaringene fra de gode prosjektene over i den vanlige driften. Evalueringen viser at over halvparten av prosjektene i stor grad har lykkes med å spre sine samhandlingstiltak. Dette er noe vi vil ha stor oppmerksomhet på framover, sier Lindsjørn.

Delte erfaringene
Som ledd i evalueringen ble de 37 prosjektene med best resultater invitert til å dele sine erfaringer på en dialogkonferanse høsten 2012.

De evaluerte prosjektene fikk til sammen rundt 20 millioner kroner, mens det regionale helseforetaket totalt bevilget rundt 60 millioner kroner til samhandlingsprosjekter i regionen i femårsperioden.

Prosjektene som er evaluert er svært ulike og spenner fra etablering av oppsøkende rusteam til opplæringstilbud om diabetes på urdu og tamil. Fellesnevneren for prosjektene er gjerne at mange aktører er involvert i oppfølgingen av pasienten, ifølge Helse Sør-Øst.

Powered by Labrador CMS