– Må overvåke hjerte- og karbivirkning

Pasienter som starter med fingolimod, som har hatt et opphold i behandlingen eller fikk hjerte- og karbivirkninger ved første dose, må overvåkes for slike bivirkninger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette understreker nå legemiddelfirmaet Novartis og Statens legemiddelverk overfor blant andre nevrologer og sykehusapotek.

Brukes ved MS
Fingolimod (Gilenya) er godkjent som sykdomsmodifiserende monoterapi ved svært aktiv relapserende-remitterende multippel sklerose hos voksne. Denne tilstanden blir blant annet definert som to eller flere funksjonsnedsettende anfall i løpet av ett år.

I april 2012 ble det i forbindelse med behandlingstart av fingolimod innført en utvidet prosedyre for overvåking av første dose ved midlertidig reduksjon i hjertefrekvens og forsinket atrioventrikulær overledning.

Bivirkninger kan oppstå også etter avbrudd
Legemiddelverket og firmaet påpeker at effektene av fingolimod på hjertefrekvens og atrioventrikulær overledning kan oppstå på nytt når behandling startes igjen etter et avbrudd.

 – Tilsvarende overvåkingsprosedyre er derfor nødvendig i forbindelse med første dose etter behandlingsavbrudd og for pasienter som trenger farmakologisk intervensjon for å behandle bradyarytmi-relaterte symptomer etter første dose, fremholder Legemiddelverket på sin nettside

Her blir det understreket at preparatomtalen er oppdatert med nye anbefalinger for disse pasientene.

 Les også hva Novartis skriver i et brev om dette til helsepersonell.

Powered by Labrador CMS