-Ikke aktuelt å gi leger reservasjonsrett

Stålsett-utvalget mener det ikke er aktuelt å gi leger en generell rett til reservasjon basert på legers overbevisning. - Gledelig, sier fastlege Elisabeth Swensen

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Mandag overleverte Stålsett-utvalget sin utredning "Det livsynssåpne samfunn" til Kulturdepartementet.
- Gledelig
Utvalget har utredet spørsmålet om legers rett til å reservere seg mot å henvise til abort, assistert befruktning og prevensjon.

De konkluderer med at en slik reservasjonsrett ikke er aktuell:

- Når det gjelder den mest aktuelle saken, legers reservasjonsrett knyttet til henvisning til abort, assistert befruktning og prevensjon, vil det etter utvalgets mening uansett ikke kunne være aktuelt å gi en generell rett til reservasjon basert på legens overbevisning, skriver utvalget. 

Det såkalte Stålsett-utvalget ble nedsatt i 2010 og leder er  Sturla J. Stålsett, generalsekretær, i Kirkens Bymisjon i Oslo.

Fastlege Elisabeth Swensen i Flatdal sier hun synes det er gledelig at Stålsett-utvalget har kommet til denne konklusjonen.
–  Mitt syn er at drøftingene er grundige og ordentlige, så langt som jeg har rukket å lese, sier Swensen, som sitter i en arbeidsgruppe i Legeforeningen som ser på problemstillingen rundt reservasjonsrett for leger.
– Etter mitt syn er det ingen menneskerett å være lege, sier Swensen, som viser til at leger i den offentlige helsetjenesten har en juridisk og økonomisk kontrakt der stat og kommune kjøper tjenester etter en kravspesifikasjon som forplikter begge parter.
Forutsigbart
Stålsett-utvalget skriver at hensikten med å ha en offentlig legetjeneste utelukker at samfunnet kan se seg tjent med at fastleger gis en generell rett til å nekte visse tjenester og avvise visse pasienter.

- Videre vil det ikke kunne gis rett til en fastlegeavtale med reservasjonsrett der pasienter ikke vil eller vanskelig vil ha andre valgmuligheter. Det vil innebære at det ikke kan være aktuelt i mindre kommuner. Spørsmålet er om heller ikke dette er tilstrekkelig for å ivareta samfunnets interesse i en fastlegetjeneste der alle pasienter møtes på en forutsigbar måte av alle fastleger, skriver utvalget i utredningen.

Og videre:
- Utvalget vil generelt bemerke at diskusjonen om reservasjonsrett i meget stor grad har dreid seg om forhold som er knyttet til legers og annet helsepersonells arbeidsoppgaver. Det kan være behov for en bredere vurdering av hvorvidt en bør styrke arbeidstakeres rettigheter i arbeidsforhold mot å bli pålagt handlinger som strider mot deres overbevisning. Men utvalget vil understreke at ingen kan, ut fra et krav om religionsfrihet, ha rett til spesifikke jobber.

Powered by Labrador CMS