BMS offentliggjør ipilimumab-forhandlinger etter kritikk

Helsedirektøren har refset kravet om hemmelighold av forhandlinger om kreftmedisinen ipilimumab. Nå bøyer legemiddelfirmaet av og frigir forhandlingspartnerne fra konfidensialitetskravet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Etter at den mye omtalte medisinen mot føflekk-kreft, ipilimumab (Yervoy), ikke kom med i norske helsemyndighetenes behandlingsanbefaling, tilbød produsenten Bristol Myers Squibb (BMS) Helsedirektoratet å forhandle om en redusert pris på medisinen.
Hemmelig konktrakt
Men forutsetningen for forhandlingen var at Legemiddelinnkjøpssamarbeidet (LIS) måtte holde prisen hemmelig, også overfor Helsedirektoratet, til etter at direktoratet hadde skrevet under en eventuell kjøpsavtale.
Les mer: Helsedirektøren refser forhandlinger om kreftmedisin
Ansatte i LIS måtte dessuten skrive under på en kontrakt der de ble stilt økonomisk ansvarlig dersom de røper noe fra forhandlingene eller kontrakten.
Men i romjulen kom det et brev til LIS fra BMS`jurister. I brevet fristilles de LIS-ansatte fra konfidensialitetskravet.
Det forteller Torfinn Annes, administrativ leder i LIS.
– Etter forhandlingene vi hadde var det ikke åpning for å fortsette med en hemmelig avtale. Vi har nå fått et tilbud som er sendt videre til direktoratet. De skal vurdere om tilbudet er slik at vi kan ta legemidlet i bruk.
Helsedirektør Bjørn Guldvog  sa til Dagens Medisin at han mislikte hemmelige forhandlinger, og uttalte at han mener myndigheter i flere land blir utsatt for press fordi BMS krever hemmelighold.
Nå sier han at han er godt tilfreds med at legemiddelfirmaet har snudd i saken.
–  Det gir godt grunnlag for å gjøre prioriteringsvurderinger, sier han.
Les også: Medisinhemmeligheter
BMS snudde
Cristine Andersen, kommmunikasjonssjef i BMS, bekrefter overfor Dagens Medisin at selskapet har snudd i saken:
–  Bakteppet her er at det er veldig viktig for oss å gjøre det vi kan i forhold til å få Yervoy tilgjengelig for norske pasienter. Vi jobber under de forutsetningene som er satt i hvert land når vi forhandler. Når LIS hadde et ønske om at vi følger deres normale prosesser, og det var en forutsetning for dialogen, så etterkom vi det. Vi setter for øvrig stor pris på LIS`og Helsedirektoratets anstrengelser for å enes om en avtale, sier Andersen.

Powered by Labrador CMS