- Har aldri sett så mange influensasyke

– Jeg har aldri sett så mange influensasyke i mine 25 år som praktiserende lege, sier kommuneoverlege Øystein Hveding i Lillehammer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Ifølge en oversikt fra Folkehelseinstituttet mer enn doblet antallet viruspåvisninger seg fra uke 49 til uke 50.

Tre ulike virus
Det ble påvist 114 influensavirus A og 56 influensavirus B.
Kommuneoverlege Øystein Hveding i Lillehammer sier han ikke kan huske å ha opplevd en så stor mengde influensasyke.
– Jeg har aldri sett så mange influensasyke i mine 25 år som praktiserende lege. Og ikke bare det: jeg har aldri sett så mange bli så syke av influensa, som nå, sier Hveding til Gudbrandsdølen Dagningen.

Det sirkulerer tre forskjellige influensavirus denne sesongen:

  • Influensa A(H1N1) (pandemiviruset fra 2009)
  • Influensavirus A(H3N2)
  • Influensavirus type B.   

Andelen av influensa A(H1N1) økte i uke 50. Dette tilsvarer funn gjort i andre europeiske land som også er på vei inn i sin årlige influensasesong, selv om influensa B foreløpig ser ut til å være mest vanlig ellers i Europa, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Bommer med infirmasjonen
Ved Akershus Universitetssykehus (Ahus) har det siden 17. desember blitt påvist svineinfluensa hos 55 pasienter i alle aldre.

Overlege ved akuttavdelingen ved Oslo universitetssykehus (OUS), Jon Henrik Laake, sier til VG at han mener helsemyndighetene bommer med informasjonen om influensaen:
- Jeg er spesielt opptatt av unge voksne i alderen 20 til 40 år. Unge mennesker har ingen naturlig immunitet mot dette viruset. Blant de aller sykeste intensivpasientene er det en overrepresentasjon blant unge voksne. Dette underkommuniseres av Folkehelseinstituttet, sier Laake.
Ikke bred anbefaling om vaksine
Folkehelseinsituttet vil imidlertid ikke gå ut med en bred anbefaling om massevaksinering:

- Anbefalingene våre er at alle som ønsker det må ta vaksine. Risikoen er større for de med underliggende risiko, men vi har hele tiden sagt at enhver annen som ønsker å ta vaksinen bør gjøre det, sier Karin Rønning, avdelingsdirektør ved avdeling for infeksjonsovervåking ved FHI til VG.

Powered by Labrador CMS