Det handler ikke om et kommersielt frislipp, Støre

Debatten om bruk av private sykehus dreier seg ikke om et privat kommersielt frislipp, men om hvordan et presset helsevesen med begrensede ressurser og uendelig etterspørsel kan utnytte de tilbud som ligger der.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Eystein J. Hauge, spesialist i plastikkirurgi og medisinsk direktør i Teres Medical Group AS
JEG HØRER med til dem som aldri har valgt stemmesedler til venstre for midten i norsk politikk, men som i skjul har beundret et knippe sanne statsmenn som Arbeiderpartiet har flasket opp.
Det var derfor med en viss glede jeg ventet på at helseminister Jonas Gahr Støre skulle entre podiet da Spekter nylig arrangerte sitt seminar om evaluering av den ti år gamle sykehusreformen. Endelig hadde vi fått en helseminister fra venstresiden som presumptivt kunne være tilbøyelig til å la pragmatikken råde over dogmatikken, spesielt når dette vil lede til rimeligere og bedre helsetjenester for befolkningen.
TORDENTALE. I det fullsatte Sonja Henies ballrom var imidlertid helseministeren kompromissløs krass i sin kritikk og fremstilling av private sykehus. Med klar adresse til Høyre og Erna Solberg, som senere på dagen deltok på konferansen, hevdet statsråden at et «frislipp av private sykehus, slik noen legger opp til» vil lede til oppstykkede fagmiljøer, mer byråkrati, tyngre oppgaver for de offentlige sykehusene, svekket utdanning og svekket akuttberedskap på de offentlige sykehusene. Med økt bruk av private sykehus ville pengene, ikke pasienten, komme i fokus.
Til Støres forsvar skal det sies at tordentalen hans ikke ble fremført, men opplest. Det lyste prefabrikkerte argumenter fra Arbeiderpartiets sekretariat helt ned der jeg satt på 20. rad. Vi får også ta med at det så smått begynner å nærme seg valgkamp, og at Støre denne mandagen - med 95 prosent offentlig ansatte i salen - var «preaching for the choir».
MULIGHETENE. Alle som har fulgt de fire regionale helseforetakene det siste tiåret, vil vel forsiktig hevde at penger ser ut til å ha et visst fokus også i det offentlige helsevesenet. Likeså vil de 94 prosent av våre pasienter, som i pasienttilfredshetsundersøkelsen vår anbefaler oss til andre, hevde at de føler seg meget godt ivaretatt i private hender.
Til forskjell fra offentlige monopolister må private sykehus ikke bare levere kvalitativt gode helsetjenester for å overleve, men også gjøre det på en slik måte at pasientene føler seg i fokus. Føler pasientene seg ikke i fokus hos oss, kommer det ingen pasienter inn dørene våre og vi går konkurs. Så enkelt er det.
Debatten om bruk av private sykehus dreier seg ikke om et privat kommersielt frislipp. 92 prosent av den norske befolkningen ønsker, ifølge Spekter et sterkt offentlig finansiert helsevesen. Debatten dreier seg om hvordan vi i et presset helsevesen med begrensede ressurser og uendelig etterspørsel kan utnytte de tilbud som ligger der, uavhengig av om tjenesteyteren er privat eller offentlig.
FORNUFTIG RESSURSBRUK. Teres Medical Group eier ti offentlig godkjente sykehus over hele landet og opererer årlig over 20.000 norske pasienter. Vi gjør dette til lavere pris enn tilsvarende behandling ville ha kostet i det offentlige. Vi opererer flere pasienter per operasjonsstue per dag - og vi gjør det med svært få komplikasjoner (kilde: NPE). Det skulle da også bare mangle. Vi er organisert som små enheter med effektiv logistikk, drillet støttepersonell og topptrente kirurger.
Private sykehus er skjermet fra øyeblikkelig hjelp og de sykeste pasientene. Dette fremhevet Støre oppsiktsvekkende i en negativ vending, men da ser han ikke hele bildet. Offentlig finansiert bruk av våre private småsykehus til planlagt kirurgi dreier seg om å bruke skattepengene fornuftig.
Det dreier seg om at fellesskapet betaler mindre for visse typer helsetjenester enn det ville ha kostet å få utført tilsvarende behandling på et offentlig sykehus.
INGEN TRUSSEL. Selvfølgelig skal de sykeste pasientene sentraliseres til de største offentlige sykehusavdelingene med den tyngste beredskapen og den sammensatte kompetansen.
Å hevde at private småsykehus skal ta hånd om de tyngste og sykeste pasientene, er faglig sett galskap - og på linje med at sykehuset i Elverum ikke skal selektere de sykeste pasientene sine til behandling på et økt omsorgsnivå i regionen.
Knappe to prosent av ISF-finansiert kirurgi utføres i dag ved private kommersielle sykehus, og selv en flerdobling av dette vil ikke være i nærheten av å true beredskapen i det offentlige helsevesenet.
ET NYTT STATUSNIVÅ. Styret i Helse Sør-Øst RHF har heldigvis innsett dette og vedtar denne uken en ny strategi for 2013-20, der private kommersielle leverandører oppgraderes fra supplementsstatus til samarbeidsstatus. Nettopp langsiktige samarbeidsavtaler er det som skal til for å redusere transaksjonskostnadene og byråkratiet ved offentlig bruk av private sykehus.
Jeg håper inderlig at helseministeren tar seg tid til å besøke et av våre ti sykehus i nærmeste fremtid slik at vi kan få ryddet av veien flere av de åpenbart misvisende utsagnene som falt fra talerstolen hans. Så gjenstår det å se om fargen på stemmeseddelen min blir rødlig til neste år. Jeg tror vel innerst inne ikke det.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 21/2012

Powered by Labrador CMS