Hedret for akuttmedisinsk innsats

Som den første i verden har den norske legen Theresa Olasveengen mottatt «The Max Harry Weil Award». Hun mottok prisen under årsmøtet til American Heart Association.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

DELER ÆREN: – Prisen er like mye en anerkjennelse av forskningsmiljøet ved akuttmedisinsk forskningsgruppe ved Oslo universitetssykehus, der jeg arbeider, sier postdoc Theresa Olasveengen.

Prisen, som ble delt ut 6. november av American Heart Association, er ny av året. Den deles ut til en fremragende, ung forsker innen resuscitering, intensiv og perioperativ medisin.

Deler æren med sitt miljø
– Det er en kjempeære å få en slik internasjonal pris, sier Theresa Olasveengen til Dagens Medisin.

Hun vil imidlertid ikke ta all ære selv.

– Prisen er like mye en anerkjennelse av forskningsmiljøet ved akuttmedisinsk forskningsgruppe ved Oslo universitetssykehus, der jeg arbeider.

Hun forteller at lederen av denne forskningsgruppen, akuttmedisiner og professor Petter Andreas Steen, er flink til å stimulere sine medarbeidere til å gjøre en god forskningsinnsats.

«Pris etter intensivmedisinens far»
Prisen på 2000 dollar bærer navnet til avdøde Max Harry Weil, som innen fagmiljøet blir sett på som intensivmedisinens far.

Nominasjonen bar preg av en søknadsprosess, der juryen vurderte kandidatenes helhetlige innsats, blant annet deres samlede vitenskaplige produksjon, CV og en erklæring fra forslagsstillerne.

Det var etter en nøye gjennomgang av søkerne at juryen bestemte at hun fikk prisen. Det ble begrunnet med hennes fremragende kliniske forskning innen dette fagfeltet, kombinert med hennes klare mål om en fremtidig karriere i kardiovaskulær forskning.

Dette er tredje gangen at Olasveengen blir hedret internasjonalt. Fra før har hun fått en pris for beste abstrakt under en akuttmedisinsk konferanse og en ung forsker-pris innen hjerte- og lungeredning.

Olasveengen tror at disse prisene hadde betydning for at hun fikk den siste, men også de to første prisene deler hun med forskningskollegene.

– Hun slo dem alle
Alle medlemmer av American Heart Association kunne nominere kandidater, og Olasveengen ble foreslått av sin norske mentor Petter Andreas Steen og den anerkjente professoren Nadkarni fra Philadelfia.

– Alle de andre nominerte var amerikanere fra gode fagmiljøer, men hun slo dem alle, sier Petter Andreas Steen til Dagens Medisin.

Steen leder akuttmedisinsk forskningsgruppe ved Oslo universitetssykehus, der prisvinneren er engasjert i en halv postdoc-stilling i tillegg til en tilsvarende utdanningsstilling innen anestesi ved samme sykehus.

– En stjerne
Professoren skryter uhemmet av den 33-årige tobarnsmoren, som han karakteriserer som en stjerne. Ifølge Steen får hun tid til nesten hva det skal være innen akuttmedisinsk forskning.

Han forteller at hun allerede under medisinstudiene hadde produsert vitenskaplige arbeider tilsvarende en doktorgrad, en grad hun oppnådde etter to og et halvt år som stipendiat. Og slik har hun fortsatt, ifølge Steen, som forteller at hun som postdoc i hans gruppe har produsert tilsvarende en ny doktorgrad.

– Det er bare å nevne at det og det skulle vi ha gjort noe på, og etter kort tid kommer hun tilbake med et fiks ferdig forskningsopplegg, forteller han til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS