Finner bekkenbunnsvakhet med ultralyd

Tre- og firedimensjonal ultralyd kan brukes til å diagnostisere svakheter i bekkenbunnen. Slike svakheter har betydning for utviklingen av underlivsfremfall.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Slik konkluderer gynekolog og forsker Memona Majida i sin doktoravhandling, som hun forsvarer under en disputas ved Akershus universitetssykehus den 16. november.

Ifølge Majida er tre- og firedimensjonal ultralyd en ny undersøkelsesmetode som er lettere tilgengelig og billigere enn MR – dagens gullstandard.

– En sikker metode
I avhandlingen «Three and four dimensional perineal ultrasound in the assessment of the pelvic floor muscle and pelvic organ descent» har Memona Majida systematisk studert om man, ved bruk av den nye metoden, kan evaluere bekkenbunnen på en sikrere måte.

Hun og hennes kolleger fant at metoden er sikker. Den bekreftet også at det er en sammenheng mellom muskelavrivning, størrelse på åpningsmuskelen og graden av fremfall.
Mener metoden har potensial

– Disse funnene styrker teorien om at tre- og firedimensjonal ultralyd har et potensial til å hjelpe leger til bedre å kartlegge disse pasientenes tilstand. Dermed kan man velge den behandlingsmetoden som gir best resultater, sier hun i en pressemelding i anledning disputasen.

Repeterbarhet og validering av ultralydteknikken står sentralt i avhandlingen. Hun testet repeterbarheten mellom den nye metoden og gullstandarden MR og fant ut at den er god for de fleste målingene. Majida fikk også sammenlignbare resultater for de to metodene i hvile.

Hun tror at den nye metoden vil engasjere flere forskere enn henne.

Et skjult og utsatt område
Ifølge Memona Majida er vaginal fødsel den viktigste risikofaktoren for å få underlivsfremfall. Bekkenbunnen er et skjult område som blir utsatt for store påkjenninger og forandres under en fødsel.

– Disse forandringene kan man ikke se ved en vanlig underlivsundersøkelse. Tidligere studier med MR-undersøkelse har vist at avriving av muskelen fra bekkenbenet eller utvidet størrelse av åpningen i muskelen der skjeden, urinblæren og endetarmen passerer, kan ha betydning for utvikling av fremfall, fremholder doktoranden.

Powered by Labrador CMS