Legeforeningen saksøker OUS

Legeforeningen saksøker Oslo Universitetssykehus fordi sykehuset innførte hjelpeplan uten avtale.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Den norske Legeforening har saksøkt Oslo Universitetssykehus (OUS), som representeres av arbeidsgiverforeningen Spekter.

Bakgrunnen er at det sommeren 2011 ble det innført en ordning med hjelpeplaner  for å avhjelpe sommersesongen i forhold til blant annet ferieavvikling, ved Gynekologisk avdeling Kvinne-barn.
- Benytter seg av større styringsrett enn de har
Legeforeningen mener at sykehuset ikke kan innføre en slik ordning uten avtale med Legeforeningen lokalt.
– Dette handler om at Oslo Universitetssykehus tar seg til rette ut over det som er avtalt. At arbeidsgivere benytter seg av større styringsrett enn det de har i følge lov og avtale er noe vi ser for ofte nå: Enten at arbeidsgiver setter avtaleverket til side  - eller at de ensidig innfører nytolkninger og nye praktiseringer av avtaleverket, sier leder i Yngre Legers forening, Johan Torgersen til Dagens Medisin.
– Vi er tydelige på at en avtale skal være mellom to likeverdige parter og at man skal komme fram til ting sammen.
Saken ble tatt opp både på avdelingsnivå og med ledelsen uten at partene kom til enighet.
– Vi mener lederne i OUS tar seg til rette ut over det tariffavtalen gir anledning til. Vi greide ikke å løse uenigheten  - og derfor saksøker vi nå OUS.
– I praksis fører bruk av hjelpeplaner til at folk må jobbe mer for å dekke opp for dem som er på ferie. I mange tilfeller blir det da vanskelig å overholde arbeidstidsbestemmelsene og å holde seg innenfor faglighet og forsvarlighet, sier Torgersen.
- Normalt
Spekter skal føre saken, som er berammet til over jul, på vegne av OUS.
Anne-Kari Bratten, viseadministrerende direktør og  forhandlingsleder i Spekter, sier det er normalt at en slik sak havner i arbeidsretten:
– Vi tar det med stor ro at vi er saksøkt i arbeidsretten. Når partene ikke er enige havner vi der, og det er en normal måte å gjøre dette på. Når det gjelder hjelpeplaner er det vårt syn at det selvsagt må være for legene - som for andre - at man blant annet skal kunne tilpasse arbeidsplanene i tråd med sesongmessige svingninger.
–Vi har behandlet saken på vanlig måte, og Legeforeningen mener altså at vi tar feil, sier Bratten til Dagens Medisin.
 

Powered by Labrador CMS