Tette bryst øker risikoen for kreft

Mammografisk tetthet kan bidra til å identifisere en rekke risikofaktorer for brystkreft, men ikke alle faktorene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette kommer frem i doktoravhandlingen til Samera Azeem Qureshi, som forsvarer sine funn under en disputas ved Oslo universitetssykehus (OUS) Rikshospitalet den 18. oktober.

Mammografisk tetthet, eller tette bryst, handler om mengden av epitelvev, bindevev og fettvev som er i et bryst. Denne tettheten avleses ved hjelp av mammografi og dataassisterte metoder.

En sterk risikofaktor
Ifølge doktoranden er mammografisk tetthet en sterk risikofaktor for brystkreft. Kvinner som har tette bryst har økt risiko for å utvikle brystkreft.

– Bedre kunnskap om faktorer som påvirker mammografisk tetthet kan hjelpe oss til bedre å forstå hvordan brystkreft kan forebygges, sier Qureshi i en pressemelding i anledning disputasen.

Hun har vist at mammografisk tetthet kan hjelpe til med å identifisere en rekke, men ikke alle risikofaktorer for brystkreft. Videre viser oppgaven at adekvat justering for kroppsmasseindeks (KMI) er helt vesentlig i studier av mammografisk tetthet.

Sammenheng med fysisk aktivitet
Hennes resultater viser en sammenheng mellom mammografisk tetthet og både fysisk aktivitet og hormonbehandling. Det var derimot ingen sammenheng mellom mammografisk tetthet og verken kosthold eller alkohol.

– Fravær av sammenheng mellom mammografisk tetthet og kosthold er i samsvar med den relativt svake sammenhengen mellom kosthold og risiko for brystkreft, fremholder hun.

Alkohol øker risikoen
Alkohol er derimot en velkjent risikofaktor for brystkreft.

– Denne studien kan tyde på at alkohol øker risikoen for brystkreft via andre mekanismer enn endringer i brystvevet som er synlig på et mammogram. Den gunstige effekten av fysisk aktivitet var i denne studien synlig på mammogrammene, men kun med nøye justeringer for kroppsmasseindeks, sier hun.

Deltok i Mammografiprogrammet
Samera Azeem Qureshi benyttet data fra kvinner i alderen 50–69 år. De deltok i en undersøkelse som var utført blant kvinner som var invitert til mammografisk undersøkelse som ledd i det offentlige mammografiprogrammet i 2004.

Målet var å studere sammenhengen mellom modifiserbare livsstilsfaktorer og mammografisk tetthet blant postmenopausale norske kvinner.

– Min forskning fokuserte på følgende modifiserbare risikofaktorer: kosthold, alkohol, fysisk aktivitet og postmenopausal hormonbehandling. Resultater fra tidligere studier har ikke vært konsistente eller har identifisert noen ubesvarte spørsmål om sammenhengen mellom disse faktorene og mammografisk tetthet, sier hun videre.

Referanse:
"Effect of selected nutrients, alcohol, physical activity and hormone therapy on mammographic density, a marker for breast cancer risk". Doktoravhandling, Samera Azeem Qureshi, Universitetet i Oslo, oktober 2012.

Powered by Labrador CMS