Kjøper blodfortynnende medisiner på nett

Stadig flere kjøper medisiner til sykdommer som ikke egner seg til egenbehandling, på nettet. - En farlig praksis, advarer Statens Legemiddelverk. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I løpet av en uke fant tollerne på Alnabru medisiner mot hjertelidelser, epilepsi, alzheimer og depresjon.
Kjøper blodfortynnende medisiner på nett
– Det virker som om stadig flere kjøper legemidler til sykdommer som ikke egner seg for egenbehandling. Vi fant også blodfortynnende medisiner som warfarin. I Norge har disse tablettene en fast styrke på 2,5 milligram, og vi doserer dette med antall tabletter her i landet. Men tablettene som ble forsøkt importert hadde styrker på henholdsvis ett og tre milligram. Dersom pasienter som kjøper dette på nettet ikke er klar over dette, kan de risikere blodpropp eller alvorlige blødninger, sier Madsen til Dagens Medisin.

– Jeg skjønner ikke at folk tar en slik sjanse, sier han.
Denne uken deltok 100 land over seks kontinenter i Operasjon Panga, en omfattende aksjon mot nettsalg av ulovlige og falske legemidler.
Den koordineres av Interpol og er den største internasjonale aksjonen som noen gang er gjennomført innenfor dette området.
I et lovforslag som nå er til høring, foreslår regjeringen å gi hjemmel i lov for å ødelegge og beslaglegge legemidler som forsøkes importert ulovlig.
– Utvalget av legemidler som blir forsøkt importert  viser nødvendightene av en slik  lovendring, sier Madsen.


Kontrollerte 1000 pakker
I løpet av en uke kontrollerte tollerne på Alnabru rundt 1000 pakker. Blant disse var det medisiner mot hjertelidelser, epilepsi, alzheimer, depresjon og søvnproblemer.
De fant også blodtrykksmedisiner og pakker med penicillin, samt slankepiller (kosttilskudd) som inneholdt legemidler som er tatt av markedet på grunn av farlige bivirkninger.
148 av forsendelsene ble stoppet på grunn av ulovlig import av medisiner eller fordi de inneholder falske eller ulovlige medisiner.
– Det er en alvorlig utvikling at folk velger å kjøpe medisiner over internett, sier Madsen.
– For hvordan vet du om medisinen du kjøper på nett er ekte og har den virkningen den skal? Og ikke minst, er du i stand til å stille din egen diagnose og bestemme hvor mye medisiner du skal ta, undrer Madsen.
«Helt naturlige» potenspiller
¬Potenspiller er en gjenganger og ble også denne gang funnet i mange varianter.
– Noen er tilsynelatende ekte, men uten dokumentasjon, andre er uten tvil kopier. I tillegg er det svært mange potensmidler som utgir seg for å være kosttilskudd, men som inneholder store doser medisiner, forteller legemiddelinspektør i Legemiddelverket, Line Saxegaard.
Operasjon Pangea V
Operasjon Pangea ble gjennomført i tidsrommet 25.09 til 02.10.
I Norge deltok Politiet, Tollvesenet, Mattilsynet og Legemiddelverket. Aksjonen har til hensikt å fremme samarbeid mellom etater og mellom land, å bidra til å øke bevisstheten rundt helserisikoen ved å kjøpe medisiner på nett, og å stanse ulovlige nettapotek. Selgere og mottakere blir anmeldt og i noen tilfeller arrestert i løpet av aksjonsuken.
Operasjon Pangea V er et samarbeid mellom INTERPOL, Verdens Tollorganisasjon (WCO), Forumet til bekjempelse av internasjonal kriminalitet med legemidler (PFIPC), Arbeidsgruppen for politi og inspektører, underlagt gruppen av medisinske byråer i Europa (HMA WGEO), Legemiddelindustrien og formidlerne av elektroniske betalingsløsninger. Aksjonen støttes av Verdens helseorganisasjon og deres arbeidsgruppe mot falske legemidler (IMPACT) ogThe Center for Safe Internet Pharmacies (CSIP). Årets aksjon er den femte i rekken og Norge deltar for fjerde gang.
Funn Pangea V 2012 – Norge
•Totalt antall pakker kontrollert: 1000
•Totalt antall pakker med ulovlig innhold: 148
•Antall anmeldelser: 2 (ulovlig import og salg av ulovlige legemidler) og 12 for ulovlig import av narkotika eller doping
 •Antall websider som er etterforsket: 4 (hvorav en er fjernet)
 
 Funn Pangea 2012 – internasjonalt
•Totalt antall pakker kontrollert: 133 278
 •Totalt antall enheter beslaglagt: (piller, kapsler, kilo, liter med mer): 3 758 393
 • Estimert verdi av forsendelsene: 10 500 000 USD
• Opprinnelsesland (land som legemidlet er produsert i eller sendt fra): 68
 •Antall personer arrestert eller under etterforskning: 79
•Antall websider etterforsket: 19 462
 •Antall websider fjernet fra web: 18 041
 •Ulovlig annonsering fjernet fra auksjonssider: 40

Powered by Labrador CMS