Foto: Colourbox

Stopper røntgenhenvisninger

Statens strålevern og Helsedirektoratet vil ha slutt på at private røntgeninstitutter selv skriver henvisning for røntgenundersøkelser, som mammografi, uten en klinisk vurdering. Nå endres forskriften.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Strålevernforskriften

- Fra § 39: Røntgendiagnostiske, nukleærmedisinske og MR-undersøkelser og behandlinger skal kun foretas etter henvisning fra helsepersonell med rekvisisjonsrett.- Kravet gjelder ikke undersøkelser foretatt innenfor screeningprogrammet.

I 2010 krevde en revidert strålevernforskrift at røntgen-, MR- og nukleærmedisinske undersøkelser kun skulle foretas etter henvisning fra lege/helsepersonell med henvisningsrett, med unntak av undersøkelser som utføres i regi av screeningprogrammer. Formålet var å stramme inn unødig bruk av røntgenundersøkelser.
Etter den nye forskriften viste det seg imidlertid at enkelte private røntgeninstitutter selv utstedte henvisning samtidig som pasientene kom til en radiologisk undersøkelse. Nå skal forskriften endres.
Stiller krav til instituttene
Tidligere i år sendte Strålevernet brev til alle private røntgeninstitutter med en klar presisering av hvordan forskriften skal tolkes: «Enhver henvisning til røntgen-, MR- og nukleærmedisinske undersøkelser skal baseres på en klinisk vurdering av den individuelle pasienten før undersøkelsen utføres. Et eventuelt samtykke fra pasienten vil ikke kunne komme istedenfor en medisinsk begrunnet henvisning».
Her presiseres også at tilbud om helsekontroll av personer uten symptomer ikke defineres som screening og krever henvisning:
- Det er bestemt at forskriften skal endres og styrkes, men vi kan ikke si noe om tidspunktet, sier seksjonssjef Eva G. Friberg i Statens strålevern til Dagens Medisin.
Hun legger til at Strålevernet nå har bedt instituttene om å bekrefte at de presiserte kravene er implementert.
- De har hatt cirka et halvt år på seg. Hvis de ikke etterkommer de presiserte forskriftskravene, kan vi varsle pålegg om utbedring og ilegge tvangsmulkt. I ytterste konsekvens kan virksomheten bli stengt, opplyser Friberg.
Er ikke screening
I januar i fjor skrev Dagens Medisin (02/2011) om den nye forskriften og at Unilabs selv ville utstede henvisning til dem som ønsker det. Etter dette avdekket Strålevernet en praksis der noen institutter startet med å utstede henvisninger på stedet (egenhenvisning), eller de definerte tilbudet sitt som screening og dermed omgikk kravet til henvisning.
- Vi har ingen fullstendig oversikt over hvor utbredt tilbudet om individuelle helsekontroller er, men ser at noen hjemmesider frem til nå har markedsført spesielt tilbud om mammografi, men også bentetthetsmålinger og CT-kalsiumskår uten henvisning. Andre har markedsført disse undersøkelsene som screening, og mange tilbyr rutinemessig innkalling, sier Friberg.
Slike helsekontroller kan imidlertid ikke defineres som screeningprogram, og de krever henvisning før undersøkelsen gjennomføres. Rutinemessig innkalling uten henvisning er ulovlig.
Forventer at påbudet følges
Seniorrådgiver Jørgen Holmboe i Helsedirektoratet understreker at helsemyndighetene forventer at de aktuelle instansene følger påbudet fra Statens strålevern.
- Når Statens strålevern, som nasjonal myndighet på dette området, utgir et rundskriv slik det er gjort i dette tilfellet, forventer myndighetene at de aktuelle instansene følger påbudet. Statens strålevern eller Helsetilsynet kan opprette tilsynssak dersom de berørte ikke forholder seg til innholdet i brevet, sier Holmboe, som forteller at ett av instituttene allerede har endret sin markedsføring.
Dagens Medisin 16/2012

Powered by Labrador CMS