Uvanlig å knytte bemanning til dødsfall

Fylkeslege Petter Schou sier det ikke er vanlig å koble lav bemanning ved sykehus til pasientdødsfall.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Fredag 21. september satt Fylkesmannen en strek for granskingen av Akershus universitetssykehus (Ahus), hvor bemanningssvikt har vært knyttet til uforsvarlig drift i deler av 2011.
Petter Schou, fylkeslege i Oslo og Akershus, fremholder at det ikke med sikkerhet kan påstås at lav bemanning i perioder ved sykehuset førte at pasienter døde, selv om Fylkesmannen ikke utelukker at lav bemanning har ført til uforsvarlig drift.
Tall ikke avgjørende
– I ettertid er det ikke mulig å fastslå en klar sammenheng mellom bemanningssituasjonen ved Ahus i 2011 og uheldige hendelser og dødsfall ved sykehuset.
– Hvor vanlig er det at lav bemanning er årsak til uheldige hendelser og dødsfall?
– Det er ikke vanlig. Det holder ikke bare å telle antall ansatte, men også se på hvilke hoder som telles. Innholdet, ikke bare tallet er avgjørende. Bemanning må stå i forhold til belegg og antallet pleietrengende. Og det er stor forskjell på bruk av vikarer og faste ansatte, sier Petter Schou til Dagens Medisin.
– Dere skriver i brevet til Ahus at saken nå er avsluttet? Vil dere likevel følge med på det Ahus har igangsatt av tiltak?
– Verden er slik at vi må stole på at tallene stemmer og ha tillit til at de tiltakene som er iverksatt blir fulgt opp av sykehusledelsen. I dag ser situasjonen veldig mye bedre ut.
Vil svinge
Fylkeslegen viser til at de i begynnelsen av fjoråret fikk fem tilfeller fra politiet.
– Sammenholdt med andre forhold, synes vi det var påfallende. Men det er små tall, og antallet uheldige hendelser vil svinge. Vi har sett på hva som skjedde ved Ahus i fjor og har konkludert med at lav bemanning kan ha bidratt til uforsvarlig drift og dårligere pasientsikkerhet. Men det er som sagt umulig i ettertid å kunne fastslå en direkte årsakssammenheng. Det viktigste for oss nå er at de ansatte og pasientene har det bedre. Vi vil følge opp saker som sikkert vil dukke opp fremover også, sier Schou.

Powered by Labrador CMS