OUS: Sliter med realismen

Flere av styremedlemmene i Oslo Universitetssykehus mener den økonomiske langtidsplanen er urealistisk og ikke troverdig.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

OSLO/RADIUMHOSPITALET: Spørsmålet om hvordan Oslo Universitetssykehus (OUS) skal greie å etablere en bærekraftig økonomi ble debattert blant styremedlemmene på torsdagens styremøte.
Gammelt utstyr
Flere av styrets medlemmer sliter med realismen i den økonomiske langtidsplanen, som ble vedtatt på møtet.  De uttalte sin skepsis til planen - og mener den ikke er troverdig.
– En stor utfordring, konstaterte sykehusdirektør Bjørn Erikstein.
Blant annet er det behov for omfattende investeringer i IKT og medisin-teknisk utstyr.
Spesielt kritisk er situasjonen rundt det medisinsk-tekniske utstyret som nå befinner seg i OUS: I dag har dette en verdi på rundt 3,1 milliarder kroner.
Det er investert lite i dette de siste årene og derfor øker den gjennomsnittlige levetiden: Nå er gjennomsnittlig levetid på det medisinsk-tekniske utstyret på OUS over ti år.
Erikstein er svært bekymret:
– Den største akutte bekymringen min, er at vi kan komme i en situasjon vi ikke greier å opprettholde god kvalitet på utstyret.
– Mine klinikkledere forteller meg at det dårlige utstyret ikke har ført til redusert pasientsikkerhet, men at vi må gjøre jobben på en tyngre og vanskeligere måte enn hvis vi hadde hatt bedre utstyr, sa Erikstein.
Må låne penger til utstyr
OUS kan i årene fremover bli nødt til å låne penger fra eier Helse Sør-Øst for å finansiere sammenbrudd i det medisinsk-tekniske utstyret i perioden 2013 til 2015.
Dette til tross for ar investering i slikt utstyr er tatt høyde for i den økonomiske langtidsplanen: Men pengene er planlagt å komme fra overskudd på drift fra 2014, og vil derfor ikke kunne bli brukt til utstyr før om tre år - i 2015.
Foretakstillitsvalgt Asmund Bredeli  fastholdt at han mener OUS er underfinansiert, la frem sin bekymring for langtidsplanen - og etterlyste diskusjon om hva pasientene er best tjent med:
– Vi har et betydelig kapasitetsproblem og jeg savner en bedre konsekvensanalyse. Blant annet er jeg bekymret over at forskningen rammes i sykehuset. Jeg får tilbakemeldinger fra enkeltpersoner som sier det er vanskeligere å få til forskning.
Bredeli la til:
–  Vi har mistet ufattelig mange dyktige fagfolk i denne prosessen. Og vi har et stort ledelsesproblem i sykehuset, det er nærmest et ledelsesvakum, sa han.

Powered by Labrador CMS