Sexfritt for annenhver hjertepasient

Nesten halvparten av mennesker med hjertesykdom i Irland sier de ikke har hatt sex det siste året. – Vi må snakke med hjertepasienter om sexlivet deres, de fleste kan få hjelp, sier fastlege Kjell-Olav Svendsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Seksuelle problemer forekommer hyppigere hos mennesker med hjerteproblemer enn i resten av befolkningen.
– Pasientene ønsker at helsetjenesten skal ta opp denne problemstillingen. De vil stort sett føle seg komfortable med å snakke om problemene hvis en profesjonell bringer saken på bane, sier Dr Molly Byrne fra National University of Ireland Galway til Irish Times.
Hun sitter i forskningsgruppen som har gjort studien på 362 mennesker med kardiovaskulær sykdom. Studien er klar for publisering.
Naturlig med ereksjonssvikt
Fastlege Kjell-Olav Svendsen sier det er naturlig at hjertepasienter kan oppleve ereksjonssvikt.
– Hjerte-karsykdommer kommer ofte av trange blodårer, noe som kan gi ereksjonssvikt. I tillegg tar disse pasientene ofte medisiner som senker blodtrykket- det kan også gå ut over ereksjonen, forklarer Svendsen.

Tar ikke opp problemet
Den irske forskningsgruppen har nylig publisert en studie som viser at 70 prosent av fastlegene sjelden eller aldri diskuterer seksuelle problemer med hjertepasienter. Legene er lite fokusert på seksuelle problemer hos denne pasientgruppen.

Svendsen mener det er svært viktig at fastlegene snakker med hjertepasienter om seksuallivet.

– Dette er noe legene må ha kunnskap om. Vi må ta opp temaet, og ikke vente på at pasienten tar det opp selv. Nå tror jeg ikke vi er fullt så dårlige til å gjøre det i Norge som i Irland, men vi kan helt klart bli bedre, sier Svendsen.

Kan få hjelp
– Kan fastlegen hjelpe?

– Ja, helt klart. De fleste pasienter med hjerteproblemer kan få hjelp med ereksjonsproblemer. I tillegg vil det også hjelpe mange å få lov til å sette ord på det, det kan være frykt som er årsaken til problemet. Større åpenhet er stikkordet! Legene må ikke vente på at pasientene tar opp problemet selv, sier Svendsen.

Lavt prioritert
Fastlege Bente Thorsen ved Linde legegruppe i Oslo tror spørsmål rundt sex og hjertesykdom kan få litt for lav prioritet når disse pasientene kommer til kontroll.

– Med mindre pasienten selv spør, kan nok dette spørsmålet komme nokså langt ned på listen. Derfor er det bra for oss fastleger at vi blir påminnet at dette er et viktig spørsmål for pasientene, sier Thorsen.

Hun mener legene kan bli flinkere til å spørre om pasientene ønsker å snakke om sitt  seksualliv.

– Det er en naturlig ting å ta opp i forbindelse med spørsmål om livskvalitet. For pasienter med hjertesykdom kan det være angst som forhindrer dem i å ha et sexliv. Det kan også være depresjon og tap av selvfølelse knyttet til sykdom. Da kan det være positivt for pasienten å få snakket med sin fastlege om problemet, sier fastlegen.

Powered by Labrador CMS