Bedre lymfekreftbehandling

Legemidlet bendamustin ser ut til å gi færre bivirkninger og bedre overlevelse enn standard førstelinjebehandling ved lymfekreft.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Non-Hodgkins lymfom

- Lymfom (lymfekreft) deles inn i Hodgkins lymfom og non-Hodgkins lymfom- non-Hodgkins er den vanligste typen lymfom og rammet 887 personer i 2009, ifølge Kreftregisteret.- non-Hodgkins lymfom består av mange ulike undergrupper.- Indolent non-Hodgkins lymfom er saktevoksende lymfom, og pasienter kan leve med sykdommen i opptil 20-25 år.

En tysk studie har sammenlignet standardbehandling av indolent (saktevoksende) non-Hodgkins lymfom med kombinasjonen Levact (bendamustin) og rituximab. Førstelinjebehandling i dag er tre ulike cellegifter og kortison samt rituximab (CHOP-R).
Median progresjonsfri overlevelse var på 69,5 måneder ved bendamustin og rituximab (B-R) mot 31,2 måneder hos pasienter som ble behandlet med nåværende standardbehandling. Økt overlevelse var uavhengig av alder.
Komplett remisjonsrate var, ifølge pressemeldingen fra legemiddelfirmaet Mundipharma, signifikant høyere - 39,8 prosent sammenlignet med CHOP-R-armen, som var på 30 prosent.
Deltakerne hadde i hovedsak saktevoksende non-Hodgkin lymfom, og de hadde ikke fått behandling før. Et mindretall av deltakerne var eldre pasienter med mantelcellelymfom.
Overrasket
Overlege Harald Holte ved OUS Radiumhospitalet har lang erfaring med å behandle lymfekreftpasienter. Han er overrasket over at bendamustin bidro til økt overlevelse.
- Bedre progresjonsfri overlevelse var et overraskende funn, men det gjenstår å se om effekten gir utslag i bedret totaloverlevelse. Det tar lang tid å vise overlevelsesgevinst ved indolent non-Hodgkins, sier Holte.
Han vedgår at bendamustin er et noe dyrere legemiddel enn dagens standardbehandling. - Men sparer vi sykehusinnleggelser på grunn av infeksjoner, kommer ikke forskjellen i pris til å være stor.
Trenger flere studier
Overlege Gustav Lehne, også han ved Radiumhospitalet, mener det er utilstrekkelig å endre behandling ut fra én studie, men synes at legemidlet virker lovende.
- Det er et absolutt interessant og lovende legemiddel for visse pasientgrupper, og vi bruker det allerede i behandlingen av utvalgte pasienter. Det gjenstår flere studier før vi kan fastslå med sikkerhet hvilke pasientgrupper som vil ha mest nytte av dette som eventuell førstelinjebehandling. Og vi må ta forbehold om resultatene inntil studien er publisert, sier Lehne til Dagens Medisin og legger til at han ikke kjenner studien i detalj.
Bivirkninger
Harald Holte viser til at færre bivirkninger ved Bendamustin foreløpig er dokumentert for akutte, oftest mindre farlige virkninger.
- Men det vil trolig også føre til færre, mer alvorlige langtidsbivirkninger, som blant andre nerveskade og hjertesvikt. Bendamustin gir heller ikke håravfall, slik dagens behandling gjør.
Tidligere interimananalyser har, ifølge Mundipharma, vist færre bivirkninger i bendamustingruppen. Nøytropeni var mindre hyppig enn ved standardbehandlingen, 29 prosent versus 69 prosent, og leukocytopeni forekom hos 37 prosent versus 72 prosent.
Det ble også rapportert færre infeksjonsrelaterte komplikasjoner og færre nerveskader.
Vil ikke spekulere
Ingen norske pasienter har deltatt i studien, som foreløpig er publisert som et vitenskapelig abstrakt, ble lagt frem på den internasjonale kreftkongressen ASCO i juni.
Holte vil ikke spekulere om de norske retningslinjene blir endret dersom legemidlet får godkjent ny indikasjon. I dag har det ikke godkjenning som førstelinjebehandling ved non-Hodgkins lymfom.
- Bendamustin er omtalt i reviderte norske retningslinjer for behandling som kom i vår, og sier noe om når legemiddelet kan være aktuelt. Det kan blant annet gjelde lymfekreftpasienter med hjertesvikt eller nerveskader, bemerker Holte.
Oppgitte interessekonflikter:
Harald Holte har mottatt honorar fra Mundipharma for foredrag, og Mundipharma støtter økonomisk en studie økonomisk hvor Holte er hovedutprøver for et annet medikament enn Levact.
Gustav Lehne har ingen interessekonflikter. Han er leder av LIS fagråd som forestår anbudsinnkjøp av legemidler til sykehusene i Norge.
Dagens Medisin 13/2012

Powered by Labrador CMS