Foto: Colourbox

Mest snusing innenfor lagidrettene

Det er dobbelt så mye snusing blant unge innenfor lagidretter enn innen individuelle idretter. Idrettsforsker er overrasket.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Hver femte utøver innen lagidrett, mot bare hver tiende innen individuelle idretter bruker snus. Det er flest unge snusbrukere innen ishockey, håndball og fotball: fire av ti ishockeyspillere, hver femte håndballspiller og hver sjette fotballspiller snuser.

Dette er blant resultatene fra en studie som stipendiat Marianne Martinsen ved Senter for idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole (NIH) og hennes veileder, professor Jorunn Sundgot-Borgen, har fått publisert i Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

Overrasket over disse resultatene
– Vårt arbeid tyder på kunnskapen om skadevirkningene av snus er ukjent for mange eller ikke blir sett på som alvorlig nok til at de vil droppe snusen. Vi er overrasket over dette, i og med at dette er elever som har valgt å satse og legger ned så mye tid og krefter på å prestere optimalt, sier Marianne Martinsen til Dagens Medisin.

Hun mener at idretten må jobbe aktivt med å utvikle rollemodeller og innføre forebyggende tiltak for å få redusert snusbruken, spesielt innen lagidrettene.

I anledning doktorgradsarbeidet sitt gjennomførte NIH-forskeren en intervensjonsstudie, der hun fulgte  unge eliteidrettsutøvere ved de ulike toppidretts- og skigymnasene i Norge gjennom tre år og kartla deres livsstil, helse, og forhold knyttet til spise- og treningsvaner.

Dobbelt så mye blant andre elever
Dataene som omhandler snus, røyk og alkohol er hentet fra pretesten da elevene var 15–16 år og gikk i 1.klasse. 677 førsteklasseelever ved 16 toppidretts- og skigymnas og 421 elever ved to tilfeldige valgte videregående skoler (kontroller) ble spurt om å delta.

Totalt besvarte 602 utøvere (89 prosent) og 354 kontroller (84 prosent) på spørsmål om idretts- og aktivitetshistorie, treningsbelastning, helse og bruk av røyk, snus og alkohol.

Martinsen forteller at en høyere andel kontrollelever (31,1 prosent) enn idrettselever (16,6 prosent) brukte snus daglig eller av og til.

Gutter snuser mest
– Er det forskjell i snusbruken mellom gutter og jenter?

– Hver tredje gutt og hver fjerde jente ved kontrollskolene snuser daglig eller av og til, mot hver fjerde gutt og hver sjette jente innen lagidrett, svarer Martinsen.  

– Og hvordan er denne kjønnsforskjellen innen individuelle idretter?
– Her er det lavere for begge kjønn, hver åttende gutt og hver femtende jente.

Idrettsungdommen røyker knapt
Forskerne studerte også omfanget av røyking og bruk av alkohol blant elevene .

Martinsen sier at resultatene som forventet viser at en høyere andel elever ved vanlig videregående røyker daglig eller av og til sammenlignet med idrettselevene. Bare én av hundre av disse idrettsungdommene røyker mot rundt hver sjette i kontrollgruppen.
– Det er verdt merke seg at det blant kontrollelevene var lavere risiko for røyking, men ikke for alkohol- eller snusbruk blant elever som drev med organisert idrett.

Kjenner ikke helserisikoen
– Hvordan vurderer du resultatene totalt sett?

– De kan tyde på at unge utøvere på høyt nivå i mindre grad bruker snus, røyker eller drikker alkohol sammenlignet med annen ungdom. At hver sjette 15–16-åring bruker snus selv om de ønsker å bli best i idretten sin, kan ut fra våre samtaler ha sammenheng med at mange ikke kjenner til verken helserisiko eller eventuelle konsekvenser på prestasjon. Ut ifra våre resultater kan det se ut til at dette gjelder lagidrettene spesielt.

Forskerne er overrasket over at flere jenteutøvere enn gutteutøvere drikker alkohol, men at dette ikke var tilfelle blant kontrollene.

– Her har vi heldigvis data til å kunne se på om dette endrer seg i løpet av de tre årene vi har fulgt elevene, sier Martinsen.

Powered by Labrador CMS