Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Helhetshelse - eller kvakksalveri?

De som ønsker en mer integrert medisin i Sverige, ser på Norge som et foregangsland. Jeg synes at Norge er på ville veier.

Publisert: 2012-06-11 — 15.33 (Oppdatert: 2015-05-21 — 13.23)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Mats Reimer, barnelege i Mölnlycke og blogger hos Dagens Medicin i Sverige

MED AFTENPOSTEN den 18. mai fulgte et tyve siders reklamevedlegg fra Heggeli helhetsmedisin - et tverrfaglig medisinsk senter. Ved klinikken arbeider naprapat, kiropraktor, rosenterapeut, soneterapeut, psykomotorisk fysioterapeut, homeopater og akupunktører - i tillegg til åtte leger. Noen av disse kollegene jobber forhåpentligvis med skolemedisin, men fire av dem sies å arbeide med «funksjonell medisin».

Slik medisin synes å bety en tro på at sykdomssymptomer ofte er forårsaket av ulike miljøpåvirkninger, som kan balanseres med megadoser av vitaminer og andre kosttilskudd.

«HELT INDIVIDUELT». Etter litt googling finner jeg at minst tre av disse legene bruker uvanlige alternativmedisinske behandlinger. Anton van Rhijn fra Holland har arbeidet mange år ved London Homeopathic Hospital, og nå behandler han norske barn med homeopati, blant andre dem med nevropsykiatriske lidelser. «Når Anton jobber med disse barna, går han veldig grundig til verks. I tillegg til en full medisinsk sykehistorie gjør han en homeopatisk utredning. Han går også gjennom barnets kosthold i detalj, gjør en vurdering av det psykososiale, og til slutt legger han til det han observerer. Totaliteten av dette gjør Anton i stand til å behandle hver pasient helt individuelt - med homeopatiske medisiner, kostholdsråd, høydoser med vitaminer, mineraler og fettsyrer».

Fra Tyskland brakte Michael Ballke en pseudovitenskapelig alternativmetode jeg aldri har lest om før, nevralterapi etter Huneke. Det er en slags akupunktur hvor nålene har blitt erstattet av subkutane injeksjoner med lokal-anestetika som skal påvirke triggerpunkter og behandle sykdom et annet sted i kroppen - basert på en pseudovitenskaplig idé fra en tysk kirurg i 1940. Risikoen for bivirkninger synes større enn ved ordiner akupunktur.

UVANLIGE BEHANDLINGER. Dag Schiøth er lege og akupunktør, men gir også råd om flere uvanlige behandlinger, ifølge pasienthistorier på nettet. En av historiene fortelles av Tatjana fra Lillestrøm, som dro til Oslo for å konsultere Schiøth på Heggeli helhetsmedisin:

«Han syntes jeg hadde dårlig leverfunksjon, så jeg fikk leverstøtte pluss en del kosttilskudd for magen. Problemet er jo det at jeg visste ikke at jeg lenger hadde magetrøbbel, så jeg er lettere forbauset over dette. Teorien hans gikk ut på at det var bokstavelig talt forsteinet møkk, parasitter, sopper - og dette ligger da innenfor en hinne av sopp som forgifter kroppen min, og levra klarer da ikke ta unna det, men greia er at jeg mener bestemt at magen min i det minste er under kontroll etter at Balderklinikken fokuserte på magen min ett år. Heggeli-legen anbefalte da tarmskylling som en viktig del av dette opplegget for å fjerne all giften, noe jeg er, for å si det mildt, skeptisk til».

OVERVELDET - OG SKEPTISK. Tatjana får svar fra en pasient fra Østlandet: «Hei, jeg har også vært hos Heggeli (DS) denne uken. Det er min andre tur hit. Jeg blir også litt overveldet av alt man skal følge opp, og litt skeptisk, spesielt dette med tarmskyllinger og diverse midler mot uhumskheter i tarmen. Det er dyrt og mye styr. Men, jeg tenker at jeg har tiltro til DS. Han tolker blodprøver og andre signaler på en annen måte enn fastlegen og kommer med svar som er logiske. Han kommer også med forslag til behandlinger for å redusere/fjerne autoimmune reaksjon i kroppen og forhåpentligvis redde skjoldbruskkjertelen. Jeg tenker følgelig at jeg får legge min skepsis på hylla og prøve det forskrevne og håpe dette virker».

Begge pasientene synes å ha blitt henvist for Colon hydroterapi. Heggeli samarbeider med Nordens største klinikk for tarmskylling, og Tveitan Klinikken annonserer sin virksomhet i reklamen fra Heggeli. Her kan man få tarmskylling med både åpent og lukket system for å fjerne toksiner, candida, parasitter og bakterier som skaper dysbiosis: Alternativmedisinske påstander uten støtte fra troverdig vitenskap.

PÅ VILLE VEIER. Et vårtilbud er, for bare 590 kroner, å prøve Low Intestine Bottom Bowl Evacuation (LIBBE). Apparatet er «utstyrt med et gjennomsiktig, opplyst glassrør som gir sykepleieren mulighet til å evaluere avfallsstoffer. Dette er viktig med tanke på om man for eksempel skulle ha plager med Candida (sopp) i tarmen».

Dette er ikke den eneste klinikken i Oslo der norske leger behandler pasienter med alternativ medisin. Foruten Heggeli helhetshelse finnes Balderklinikken og Kilden Helse.

Jeg jobber i Sverige der de som ønsker mer integrert medisin, ser på Norge som et foregangsland. Jeg synes stikk motsatt; at her er Norge på ville veier. Det blir som å lage en integrert astronomi - som prøver å inkludere astrologien.

Oppgitt interessekonflikt:
Et familiemedlem er medeier i Curato Røntgen i Oslo

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 11/2012

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!