Skal stoppe feilmedisinering

Både pasienter og den offentlige helsetjenesten vil få merke at Helse- og omsorgsdepartementets pasientsikkerhetskampanje retter søkelyset mot samstemming av legemidler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Sentralt i ny forskrift

Samstemming av legemiddellister har også fått fokus i utkastet til ny fastlegeforskrift. I forskriftens § 27 kan man blant annet lese at fastlegen har et ansvar for at legemiddelbehandlingen av innbyggerne på listen samlet sett er trygg og effektiv og at legemiddellisten er oppdatert. Pasienter skal få med seg en oppdatert legemiddelliste etter hver konsultasjon hvis legemiddelbruken endres.En oppdatert legemiddelliste skal også sendes omsorgstjenesten dersom den har ansvar for pasientens legemiddelhåndtering. For pasienter med mange medisiner på listen skal det foretas en legemiddelgjennomgang minst én gang i året.

Samstemming av legemiddellister er ett av innsatsområdene i Nasjonal pasientsikkerhetskampanje, og har som mål å forebygge pasientskade knyttet til feilbruk av legemidler.

Tiltakene som utarbeides, skal være normgivende for resten av kampanjeperioden – ut 2013.

Feilmedisinering skal unngås, og målet er samsvar mellom pasientens, fastlegens og sykehusets medisinliste.

Tiltakspakken
I løpet av året skal kampanjen frontes nasjonalt overfor de tre partene: En systematisk tilrettelagt overensstemmelse skal hjelpe sykehuset, kommunen og pasienten til å unngå feilmedisinering. Selv om tiltakspakken ennå ikke er endelig, tyder mye på at fordelingen blir slik:

  • Pasienten: Skal kreve oppdatert medisinliste, skal kontrollere og forstå innholdet, alltid ha listen med seg, og vise listen i sin kontakt med helsevesenet.
  • Fastlegen: Skal være «redaktøren» for medisinlisten, og sørge for å gi alle sine pasienter oppdatert liste. Det understrekes at fastlegen skal oppdatere medisinlisten ved mottak av epikrise.
  • Sykehuset: Skal ved innleggelser gjennomføre en kvalitetssikret legemiddelanamnese og føre samstemt liste inn i pasientjournal og kurve. En medisinliste fra fastlegen skal lette arbeidet. Videre skal alle medisinendringer begrunnes. Ved utreise skal listen være oppdatert og gis til pasienten. Viktig er det også at sykehusene etterspør medisinliste i innkallingsbrev.

Utfordrende fastleger
Etter en vellykket pilot ved Bærum sykehus har prosjektet blitt videreutviklet i et landsomfattende læringsnettverk der 20 sykehus har vært med. Læringsnettverket har demonstrert at samstemming er utfordrende fordi det involverer mange aktører som stadig gjør endringer i pasientens medisinliste.

– Erfaringene viser at god støtte i sykehusledelsen er en kritisk faktor for å lykkes. Det oppleves utfordrende å påvirke fastlegene direkte. Videre savnes en standard mal i sykehusenes EPJ-systemer både for legemiddelanamnese, epikrise og utskrivingsrapport med legemiddelliste til pasienten, forklarer prosjektleder og lege Morten Finckenhagen.

Arbeidsgruppen, som nå utarbeider tiltakspakken, vil anbefale nettopp de sistnevnte tiltakene. Det jobbes også med å bedre legemiddelsamstemming overfor sykehjem og kommunal pleie- og omsorgstjeneste.

Menneskeliv og penger
Finckenhagen håper og tror disse tiltakene vil legge grunnlaget for varige endringer utover kampanjeperioden. – Kampanjens tre hovedmål er å redusere pasientskader, bygge varige strukturer for pasientsikkerhet og forbedre pasientsikkerhetskulturen, sier Finckenhagen.

Prosjektlederen er overrasket over at det ikke tidligere har vært igangsatt tiltak for å forbedre pasientsikkerheten på dette området.

– Gjennom pilotprosjekteringen så jeg at det slurves like mye med medisinlister både på sykehusene og hos fastlegene. Det foreligger dessuten grundig vitenskapelig dokumentasjon både fra Norge og andre land om problemets omfang. Vi opplever at kampanjen bidrar til økende oppmerksomhet rundt disse utfordringene, sier Finckenhagen.

_________________________________________________________________________

– Pasienten må engasjeres i samstemming

Farmasøyt Kirsten Viktil mener det er sentralt at pasientene engasjeres aktivt i arbeidet med samstemming av medisinlister.

– Dette har kampanjen tatt tak i ved å be pasienten etterspørre medisinliste hos sin fastlege, sier Kirsten Viktil.

Hun er klinisk farmasøyt ved Diakonhjemmet Sykehusapotek i Oslo og teamleder for Diakonhjemmet Sykehus i pasientsikkerhetskampanjen for legemiddelsamstemming.

Viktil mener det er viktig å huske på at mange pasienter har en medisinliste som stadig endres.

– Endringer skjer nesten alltid i forbindelse med en sykehusinnleggelse. Derfor må pasienten få en ny oppdatert liste ved utskriving. Her har sykehusene et ansvar, fastslår hun.

Dagens Medisin 11/2012

Powered by Labrador CMS