Mange flåttkomplikasjoner i sørvest

Barn i Sør-Rogaland får mye nevroborreliose og facialisparese etter flåttbitt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette er blant funnene som barnelege Dag Tveitnes ved Stavanger universitetssykehus, og PhD-student ved Institutt for klinisk medisin, Universitetet i Bergen, forsvarer under en disputas 8. juni i Bergen.

Bakterien invaderer nervesystemet
Bakterien Borrelia burgdorferi er den klart vanligste årsaken til flått-overført sykdom i Norge. Nevroborreliose oppstår når bakterien invaderer nervesystemet.

I avhandlingen fastslår han at forekomsten av nevroborreliose hos barn er høy i Sør-Rogaland, og nær alle av disse hadde hjernehinnebetennelse.

– Flertallet av barna hadde i tillegg facialisparese, og av de resterende hadde de fleste kun milde symptomer på hjernehinnebetennelse, sier Dag Tveitnes i anledning disputasen.

Han forklarer at forekomst og symptomer ved nevroborreliose er forskjellig hos barn og voksne. Hos barn forekommer hjernehinnebetennelse og facialisparese (ansiktslammelse) hyppig, men det har vært mangelfulle data og diagnostikken er heftet med usikkerhet.

Nevroboliose bak de fleste facialispareser
Studien til Tveitnes viser at to av tre tilfeller med facialisparese skyldes nevroborreliose. Med få unntak hadde alle barn med nevroborreliose hjernehinnebetennelse, og nær tre av fire hadde facialisparese.

– Kombinasjonen hjernehinnebetennelse og facialisparese ble bare funnet hos barn med nevroborreliose. Den resterende fjerdeparten av barna med nevroborreliose hadde bare milde symptom som hodepine og nakkestivhet som tegn på sykdom, oppsummerer legen.

Han forteller at nevroborreliose er vanligst hos barn rundt skolestart og at alle barna ble diagnostisert i perioden april til desember, den tiden flåtten er aktiv.
Også hovedårsaken til hjernehinnebetennelse
Nevroborreliose var videre årsak til to av tre tilfeller av hjernehinnebetennelse Sør-Rogaland, noe som tidligere ikke er vist for andre områder i verden.

– Dette skylles høy forekomst av nevroborreliose i vårt område, men også lav forekomst av hjernehinnebetennelse forårsaket av andre mikrober. Studien viser at vi ved hjelp av symptomer og analyse av ryggmargsvæsken kunne skille nevroborreliose fra andre årsaker til hjernehinnebetennelse, sier Tveitnes.

Powered by Labrador CMS