Forebygging viktig i ny kreftstrategi

Departementet mener at ny nasjonal kreftstrategi bør legge særlig vekt på forebygging og tidlig innsats.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Innen 15. oktober skal Helsedirektoratet ha levert forslag til ny nasjonal kreftstrategi for 2013-2017. Den nye nasjonale strategien for kreftområdet er en videreføring og videreutvikling av Nasjonal kreftstrategi  for 2006-2011.
Samhandlingsreformen
I et brev fra til Helsedirektoratet  skriver Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) at det er behov for å se igangsatte og planlagte tiltak på kreftområdet i sammenheng – og at samhandlingsreformen gir nye rammer for hvordan helsetjenesten skal utvikles.
HOD mener en ny kreftstrategi bør inneholde en konkretisering av samhandlingsreformens betydning for kreftområdet.
Forebygging og tidlig innsats
Kreftstrategien skal, i tråd med samhandlingsreformens intensjoner, legge til grunn en større innsats på forebygging og tidlig innsats – i tillegg til god behandling og oppfølging, heter det i brevet. Et viktig poeng i strategien bør være tiden før pasienten kommer til utredning på sykehuset.
HOD påpeker økt vekt på blant annet fastlegens kompetanse og muligheter for og tilgang til tidlig diagnostikk. Her er også samarbeidet mellom spesialist- og kommunehelsetjenesten viktig for å oppdage kreft tidlig.
Personell og kompetanse
Uavhengig av strategien, skal en rapport på status og rekrutteringssituasjonen for onkologer og patologer være gjennomgått og vurdert innen utgangen av andre tertial i år. HOD viser til oppdragsdokumentet til RHF-ene.
Ellers påpekes utfordringene for helsepersonell når det gjelder kompetanse og kunnskap i forhold til molekylærbiologi – som understøtter mer skreddersydd – individtilpasset – kreftbehandling.
Private helsetilbud
HOD mener også at den nasjonale kreftstrategien bør omtale det private helsetilbudet og hvilken plass dette tilbudet bør ha i kreftomsorgen. Departementet synes også at legemiddelindustriens rolle i kreftforskningen bør omtales i strategien.

Powered by Labrador CMS