Leger hedret på landsstyremøtet

Legeforeningen startet sitt landsstyremøte i Oslo med å dele ut priser og stipender til leger – for vitenskapelig innsats og til reiser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

President Hege Gjessing åpnet i formiddag Legeforeningens landsstyremøte, som arrangeres i Oslo i dagene 22.–24. mai. I sin tale til delegatene slo blant annet fast at Helsetjenesten må tuftes på kvalitet.

Første punkt på dagsordenen var utdeling av reisestipend og priser for vitenskapelig innsats.

  • Marie Spångberg-prisen fra fond til fremme av kvinnelige legers vitenskapelige innsats
  • Legeforeningens kvalitetspriser for primær- og spesialisthelsetjenesten
  • To studie- og reisestipend fra Caroline Musæus Aarsvold fond
  • Legeforeningens pris for forebyggende medisin

Fremmet kvinners vitenskaplige innsats
Lege og filosof Kari Milch Agledahl, inntil nylig stipendiat ved Helse Finnmark, nå assistentlege ved øyeavdelingen på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) mottok Marie Spångberg-prisen på 30.000 kroner fra fond til fremme av kvinnelige legers vitenskapelige innsats, melder Legeforeningen.

Agledahl fikk prisen for artikkelen ”Courteous but not curious: how doctors’ politeness masks their existential neglect. A qualitative study of video-recorded patient consultations”, der hun er førsteforfatter. Artikkelen er publisert i Journal of Medical Ethics.

Artikkelen undersøker møtet mellom lege og pasient med kvalitativ metode i form av videoopptak av et stort omfang autentiske, kliniske møter i spesialistmedisinen. Ifølge begrunnelsen har hun analysert hva leger faktisk gjør, ikke bare hva de sier at de gjør, når man spør dem.

Jobbet utrettelig for kvalitet
Kommunelege Bjørnar Nyen i Porsgrunn kommune fikk kvalitetsprisen på 50.000 kroner for primærhelsetjenesten for sitt utrettelige arbeid for å skape kvalitet i denne tjenesten.

Nyen har levert en rekke sentrale og nyskapende bidrag til kvalitetsforbedring innen primærhelsetjenesten, på egenhånd eller sammen med andre og ønsker å jobbe systematisk med forbedring av de tjenestene han møter i sitt arbeid. Dette systematiske blikket har gjort ham til en av de personene i norsk helsetjeneste som kan mest om målinger og statistisk prosesskontroll i praktisk forbedringsarbeid. Hans kompetanse på dette området høster stor anerkjennelse, ifølge juryens begrunnelse.

Utarbeidet retningslinjer
Norsk fotodynamisk terapi (PDT) gruppe mottok Legeforeningens kvalitetspris for spesialisthelsetjenesten 20112 for sitt arbeid med å utarbeide retningslinjer for praktisk bruk av lokal PDT i behandling av pasienter med ikke-melanom hudkreft.

Dette er den hyppigste formen for kreft i Norge, og den øker fortsatt. I Norge har lokal PDT vært godkjent som behandlingsform for disse tilstandene siden 2003. Arbeidet ble belønnet med 50.000 kroner.

Dokumenterte antirøykeeffekt
Legeforeningens pris for forebyggende medisin gikk til forfatterne av artikkelen Røykeforbud på serveringssteder og luftveissymptomer blant ansatte.  Prisen på 30.000 kroner gikk til Marit SkogstadKristina KjærheimGeir Fladseth og Pål Molander.

Artikkelen, som er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening, omtaler resultatene fra en spørreundersøkelse om luftveissymptomer blant 93 kvinner og menn, ansatt i 13 ulike barer og restauranter, før og etter at røykeforbudet ved serveringssteder trådte i kraft i 2004.

Studien viser at innføring av røykeforbud på serveringssteder kan være gunstig for de ansattes helse.

Fikk 90.000 til studiebesøk
Håkon Reikvam, lege i spesialisering i indremedisin ved Haukeland universitetssykehus, fikk Legeforeningens studie- og reisestipend fra Caroline Musæus Aarsvolds fond på 90.000 kroner.

Reikvam skal bruke stipendet til et opphold hos professor David Grimwades forskningsgruppe ved King’s College London School of Medicine, en av Europas største og høyst rangerte utdannings- og forskningsinstitusjoner. Reikvam skal jobbe under supervisjon av professor Grimwade, ifølge Legeforeningen.

Får delfinansiert opplæringsstilling
Nigussie Bogale, overlege ved hjerteavdelingen, Stavanger universitetssykehus, for tiden Vancouver, fikk det andre studie- og reisestipendet på 90.000 kroner.

Stipendet skal brukes til å delfinansiere oppholdet i Vancouver. Der han har en ulønnet stilling som «Interventional Cardiology Clinical Fellow», en opplæringsstilling innen intervensjonskardiologi. Stillingen er en kombinert klinisk og forskningsstilling.

Se mer om landsstyremøtet her

Powered by Labrador CMS