Enda en HPV-test godkjent

En HPV-test fra Abbott er godkjent til bruk i Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Flere artikler om HPV-testing

Se de andre artiklerne fra Dagens Medisin om  HPV-testing her.

Det er klart etter at etter at Nasjonalt referanselaboratorium for HPV på forespørsel fra Helsedirektoratet har vurdert HPV-testen «Abbott Real-Time High-Risk» i forhold til kravene i Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft.

– Testen påviser 14 høyrisiko HPV- typer og angir genotype for HPV-typer 16 og 18, konkluderer laboratoriet.

Innfrir gullstandard
Laboratoriet fant ut at testen har tilsvarende klinisk sensitivitet og spesifisitet som helsemyndighetenes gullstandardtest Hybrid Capture II (HC2) fra firmaet Qiagen.

Laboratoriet viser blant annet til to store, uavhengige studier, som har vist at Abbott-testen også har god intra- og interlaboratoriereproduserbarhet.

HPV-testen fra Abbott vil dermed falle innunder kravene som er satt for refusjon ved bruk i screening i Norge, med den algoritmen som er beskrevet i Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft, ifølge lederne ved laboratoriet, Christine M. Jonassen, Truls Leegaard og Merete Holth.

En test avist
 Fra 1. januar innførte Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet nye krav for at sykehus og laboratorier skal få statlig refusjon når det bruker HPV-tester som ledd i sekundærscreeningen i Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft.

For at en test skal få refusjon må den ha en sensitivitet og spesifisitet på nivå med myndighetenes gullstandardtest HCII. Foruten denne testen, har også Roche-testen Amplicor HPV og firmaets nye automatiserte test Cobas 4800 HPV kommet gjennom nåløyet.
NorChips test PreTect HPV Proofer oppfyller, som tidligere omtalt i Dagens Medisin, ikke kravene som blir stilt til refusjon.

Powered by Labrador CMS