Bekymrede fødselsleger

De regionale helseforetakenes gjør ikke jobben sin og tar ikke ansvar for å oppfylle kvalitetskravene på fødeavdelinger, mener bekymrede fødselsleger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

I forrige utgave skrev Dagens Medisin (08/2012) at ni av ti medholdssaker ved fødselsskader som ble behandlet hos Norsk pasientskadeerstatning (NPE), skyldes menneskelig svikt. De vanligste feilene er å overse stress hos fosteret, ikke å tilkalle lege når det er påkrevd samt utilstrekkelig fosterovervåking.
I mars i år omtalte DM at Legeforeningen har sendt brev til Stortingets helse- og omsorgskomité. I brevet hevder foreningen at de regionale helseforetakene (RHF-ene) har sviktende vilje i forhold til å implementere nye kvalitetskrav i fødselsomsorgen.
Legeforeningen viste til en studie i Tidsskriftet som professor Pål Øian sto bak. Øian fant at annenhver skade i forbindelse med fødsel kunne vært unngått.
Knapt respons
Referansegruppen for fødselsovervåking i Norsk gynekologisk forening har kommet med et initiativ overfor RHF-ene for å øke kompetansen på fødselsovervåking.
I november i fjor sendte utvalget et forslag om etablering av et nasjonalt nettbasert opplærings- og sertifiseringsprogram for fødselsovervåking. Per i dag har bare ett RHF svart.
- Vi sendte utdypende informasjon om prosjektet inkludert budsjettforslag, hvor vi også har regnet ut kostnad for det enkelte RHF ut ifra antallet fødsler. Totalt vil etablering og drift de første fem årene koste i alt seks millioner kroner, forteller en skuffet og frustrert Jörg Kessler, som er medlem av referansegruppen. 
Et betydelig løft
Han er overbevist om at et lett tilgjengelig program for hele landet vil føre til et betydelig løft innen fosterovervåking.
- Vi vet at fosterovervåking er vanskelig, må læres, repeteres jevnlig. Leger i spesialisering og jordmødre har i dag bare to timers forelesning om fosterovervåking. Men hver eneste dag på en fødeavdeling er overvåking av foster og bruk av CTG aktuelt, fastslår Kessler, som er overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus.
Satt i sammenheng med konsekvensene av manglende kunnskap og kompetanse er investeringen ikke et stort beløp, mener Kessler: - Hvis vi bare klarer å redde ett barn fra å få CP, er kostnadene nesten spart inn.
Alle eller ingen
Helse-Nord er det eneste RHF-et som har svart på henvendelsen. De ga uttrykk for at ideen er god, men at dette må hvert enkelt sykehus betale selv.
- I dag er ansvaret for opplæring overlatt til den enkelte avdeling. Men det kan ikke være slik. Alle sykehus og RHF-ene må med, ellers går det ikke. Sverige har allerede etablert et slikt system som er i drift og som finansieres av det enkelte landsting. Danmark har også vedtatt og ordnet finansiering for et tilsvarende system, sier Kessler.
Referansegruppens forslag støttes, ifølge Kessler, av fagforeningene til barnelegene og jordmødrene samt Helsedirektoratet.
Professor og seksjonsoverlege Tore Henriksen ved OUS Rikshospitalet deltok i arbeidet med Stortingsmeldingen og er leder av referansegruppen.
- Sett i lys av Stortingsmelding nr. 12 om fødselsomsorgen er de regionale helseforetakenes manglende respons på henvendelsen fra et samlet fagmiljø ikke bare uforskammet, men en tjenesteforsømmelse, sier Henriksen.
Må instruere RHF-ene
Leder av Norsk gynekologisk forenings kvalitetsutvalg for obstetrikk, Pål Øian, mener STAN-utvalgets forslag er viktig. - Dette er et høyst berettiget tiltak. Vi vet at det skjer hyppig at personalet ikke tolker godt nok faresignalene, sier professor Øian, som er avdelingsoverlege ved Kvinneklinikken ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).
Han er overrasket og fortvilet over at RHF-ene ikke tar problemstillingen alvorlig og håper at HOD og Stortinget gjør det. - Det holder ikke at HOD forutsetter at helseforetakene oppfyller kvalitetskravene, men HOD må kunne instruere RHF-ene, mener Øian.
- RHF-ene gjør ikke jobben sin, og det er et sørgelig faktum at kvalitetskravene ikke er i nærheten av bemanningskravene mange steder. Dette får alvorlige konsekvenser.
For dårlig bemanning
Avdelingsoverlege Toril Kolås ved Sykehuset Innlandet Lillehammer støtter forslaget til STAN-utvalget om å innføre et nettbasert opplærings- og sertifiseringssystem for fosterovervåking.
Kolås, som er leder av Helsedirektoratets fagråd for svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg, er også bekymret over at RHF-ene ikke gjør tilstrekkelig for å innfri gjeldende kvalitetskrav.
- De regionale helseforetakene må legge forholdene bedre til rette. For få ansatte gynekologspesialister er én av de viktigste grunnene til at kvalitetskravene ikke oppfylles, sier Kolås, som legger til at fagrådet har fått bekymringsmeldinger fra flere fødeinstitusjoner for manglende implementering av kvalitetskravene.
Meldt inn som sak
Fagdirektør Alice Beathe Andersgaard i Helse Sør-Øst RHF bekrefter at de ikke har besvart brevet ennå.
- Vi synes initiativet til prosjektet er godt og faglig bra, men ser ikke å kunne støtte dette med midler fra det regionale helseforetaket. For øvrig jobber fagdirektørene i foretakene i Helse Sør-Øst aktivt med dette, og de hadde fødselsomsorg på agendaen i siste møte. I mai-møtet til styret vil det bli gitt en statusorientering i forhold til arbeidet innen fødsel- og barselomsorg, sier Andersgaard.
Dagens Medisin 09/2012

Powered by Labrador CMS