Betaler sykehusene millionbeløp

Utskrivningsklare sykehuspasienter har kostet kommunene 76 millioner kroner bare i første kvartal. Samtidig har de for hele 2012 fått overført 560 millioner kroner til å ta hånd om disse pasientene. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Under Helsekonferansen 2012 som Helse- og omsorgsdepartementet og Helsedirektoratet arrangerer i Oslo i dag og i morgen, 8-. og 9. mai, presenterte helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i formiddag foreløpige tall for hva utskrivningsklare sykehuspasienter så langt har kostet kommunene.

– Betalingsplikten virker
Kommunal betalingsplikt for utskrivningsklare sykehuspasienter er et viktig tiltak i samhandlingsreformen. Fra 1. januar har kommuner betalt 4000 kroner for hvert døgn en utskrivningsklar pasient blir liggende på sykehus.

– Kommunene har betalt for rundt 19.000 liggedøgn for utskrivningsklare pasienter. Samtidig har kommunene fått overført midler tilsvarende 140.000 liggedøgn for hele 2012. Det betyr at kommunene ligger godt an økonomisk og at ordningen ser ut til å virke slik den var ment, sa statsråden i talen som innledet konferansen.

Med en sats på 4000 kroner per liggedøgn betyr dette at kommunene har fått overført 560 millioner kroner for hele 2012, mens de måtte ut med 76 millioner bare i første kvartal.

– Allerede nå ser vi at virkemidlene fungerer, fastslo en fornøyd statsråd.

Hun trakk frem flere gode lokale eksempler, men hun innrømmet samtidig at ledelsen i noen kommuner er bekymret.

Usikker på økonomien
Også en av de andre innlederne, KS-direktør Sigrid Vågeng, sa seg fornøyd med samhandlingsreformen, men hun var også opptatt av om reformen gir de ønskede økonomiske effekter.

– Økonomien i reformen må etterberegnes. Det er ikke til å stikke under stol at det er stor usikkerhet knyttet til hvilke utslag medfinansiering gir, uttale hun på konferansen som samler helsetopper fra hele landet.

Powered by Labrador CMS