Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

– Fastlegene må bruke ny teknologi

– Legene må bruke ny teknologi, sier stortingsrepresentant Trine Skei Grande (V). Hun sender opptak av egne astmaanfall til fastlegen sin via telefonen.

Publisert: 2012-05-08 — 10.38 (Oppdatert: 2015-05-21 — 13.20)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

LARVIK: Trine Skei Grande, stortingsrepresentant for Venstre, Bent Høie (H) leder i Helse- og omsorgskomiteen og Allmennelgeforeningens leder Trond Egil Hansen var innledere i den helsepolitiske debatten i anledning Allmennlegeforeningens våruke tirsdag formiddag.

«Fastlegeforskriften ikke tema, men…»
– Tema for debatten er ikke departementets forslag til ny fastlegeforskrift, men å tenke framover, sa Legeforeningens Kari Sollien da hun ønsket velkommen til helsepolitisk debatt.

Men innleder Trine Skei Grande klarte ikke å la være å si noe om det omstridte forslaget til ny fastlegeforskrift:

– Min hovedinnvending handler om den manglende forståelsen i forslaget: Mine helseplager kan ikke bli det offentliges problem. Man må gi folk makt over egen helse. Den makten kan ikke flyttes til fastlegen eller staten eller det offentlige. Den enkelte pasient må få mer følelse av kontroll over egen helse.

– Og vi må bruke nye teknologi – det må også legene. Det må bli enklere å for eksempel benytte e-post for å bestille time. I min hverdag er det fantastisk å kunne våkne opp med et astmaanfall – trykke opptak på telefonen – og sende det til fastlegen og få et svar på hva jeg skal gjøre med det, sa Grande.

Høy gjennomsnittsalder
Bent Høie (H), leder i Helse- og omsorgskomiteen greide heller ikke å la være å si noe om det omstridte forslaget til ny fastlegeforskrift:

–Vårt utgangspunkt når forskriften ble lagt fram var at den burde trekkes tilbake, det var vårt råd til helseministeren. Det er behov for en politisk diskusjon om fastlegeordningen videre.
Nylig kom Høyre med et representantforslag som blant annet viser til utfordringen når det gjelder kapasitet i årene som kommer.

– Vi ser at en av tre av fastlegene er over 55 år – det betyr at mange har begynt å planlegge avslutningen på sin yrkeskarriere. Også når det gjelder rekruttering er det utfordringer: Vi vet at flere rekrutteres inn i spesialisthelsetjenesten, sa Høie.

Høie viste også til Høyres forslag om flere helsepersonell på legekontorene, som sykepleiere og psykologer.

Nektet å stille i debatt
Også Thomas Breen, Aps helsepolitiske talsmann, var invitert til tirsdagens debatt. Men som Dagens Medisin tidligere har skrevet nektet han å delta i debatten:

Årsaken var at Legeforeningen gikk ut med sine konkrete planer for en ny helprivat ordning som skal kunne innføres i samme øyeblikk som Helse- og omsorgsdepartementets (HOD) forslag til ny fastlegeforskrift går gjennom slik det foreligger, den såkalte Plan B.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!