Over 100 høringsuttalelser

I dag, 22. mars, går høringsfristen for fastlegeforskriften ut. Mer enn 100 høringsuttalelser er registrert så langt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Fastleger, allmennlegeutvalg, kommuner, ulike nasjonale kompetansesentre og universiteter er blant de mange som har levert sine høringsuttalelser til den foreslåtte fastlegeforskriften.

Leder av Møre- og Romsdal legeforening, Ottar Grimstad, sier han har lest en god del av allmennlegenes høringsuttalelser.
– Alle er skeptiske og ser for seg en fremtid uten avtaler. Det er uunngåelig at avtalene faller bort. Fordi det er så sterke endringer i rammebetingelsene i forslaget til forskrift må dette ses på som en oppsigelse av avtalen, sier Grimstad til Dagens Medisin.
På helse- og omsorgsdepartementets side er det lagt ut 106 høringsuttalelser på dagen for høringssvarfristen.
Nasjonal motstand
Fastleger og universitetsansatte over hele landet har tidligere markert sin tydelige motstand mot både omfanget og innholdet i foreslåtte nye oppgaver for fastlegene, gjennom protestbrev til helseministeren.
Det har også vært uttalt at kravene i fastlegeforskriften vil føre til at flere fastleger vil gå fra kommunal til privat drift - og ikke minst at forskriften vil bidra til få leger i fremtiden vil søke seg til allmennmedisin.
Truer fastlegeordningen
Legeforeningen har også avgitt sin uttalelse, som en samlet forening står bak. Legeforeningen er sterkt kritisk til innholdet i utkastet og mener at den truer hele fastlegeordningen.

Rapportering og statistikk
Blant høringsinstansene som har kommet med høringssvar er Statistisk sentralbyrå (SSB). De påpeker at det produseres lite statistikk om allmennlegetjenesten og at få datakilder er tilrettelagt i statistikkøyemed.
SSB mener det bør utredes om eksisterende rapportering for legenes refusjonskrav til HELFO kan forbedres, i stedet for å etablere nye rutiner som vil føre til dobbelrapportering for fastlegene.

Powered by Labrador CMS