Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Nordmenn bruker minst legemidler

Ulike terapitradisjoner kan være med å forklare at Norge har lavest medisinforbruk i Norden, mener Legemiddelindustrien (LMI).

Publisert: 2012-03-05 — 08.39 (Oppdatert: 2015-05-21 — 13.44)
Denne artikkelen er over syv år gammel.

Norge ligger lavest i medisinforbruk – og langt under gjennomsnittet – i Norden, viser ny legemiddelstatistikk. Tallene er hentet fra ”Tall og fakta” – en bok med legemiddelstatistikk som Legemiddelindustrien (LMI) gir ut hvert år.

Markant lavere enn i Sverige
Målt i antall døgndoser ligger Norge like under Danmark i forbruk, mens Sverige ligger markant over det norske forbruket.

– Årsaken ligger nok i ulike terapitradisjoner, omfang og innretning av offentlige reguleringer og finansieringsordninger. Kulturelle og demografiske forhold kan også spille en rolle, sier administrerende direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien (LMI), ifølge en pressemelding.

3790 kroner per person
Videre kommer det fram at omsetningen av medisiner i Norge har holdt seg ganske stabil det siste tiåret. Fjorårets omsetning på 18,6 milliarder kroner er en økning på 0,3 prosent fra 2010, og bruken målt i definerte døgndoser økte med 1,4 prosent fra 2010 til 2011.

– 3,4 millioner nordmenn benytter reseptpliktige medisiner hvert år, og i 2011 brukte hver av oss rundt 3790 kroner på medisiner, inkludert salg av legemidler utenom apotek. Det er ingen overdrivelse å si at medisiner er et viktig innhold i legens verktøykasse, sier Bekkemellem videre.

LMI konstaterer at det i 2011 ble registrert 52 nye virkestoffer, noe som ifølge foreningen gir et bredere tilbud til norske pasienter. I fjor var det totalt 1487 forskjellige virkestoffer med markedsføringstillatelse i Norge. Disse virkestoffene var bestanddeler i totalt 2032 ulike medisiner.

Nest laveste priser i Vest-Europa
I Vest-Europa er det bare Storbritannia som har lavere priser på patenterte medisiner enn Norge. Det siste tiåret har den gjennomsnittlige legemiddelprisen sunket med 2,4 prosent hvert år, samtidig som konsumprisindeksen har hatt en årlig økning på gjennomsnittlig 1,8 prosent.

– Det betyr at realprisen på̊ norske medisiner har sunket med over fire prosent hvert år, sier Karita Bekkemellem.

Mens helsebudsjettene øker betydelig, synker andelen som brukes på̊ medisiner. I 2005 utgjorde medisiner bare 7,6 prosent av de offentlige helseutgiftene. Fire år senere var det redusert til 6,4 prosent.

LMI viser til tall fra den europeiske legemiddelindustriforeningen EFPIA. De viser at det norske markedet for legemidler i 2009 utgjorde én prosent av den samlede europeiske omsetningen, samtidig som Norge utgjør nærmere seks prosent av den europeiske befolkningen. Andelen av de samlede helseutgifter som brukes til legemidler er også lave i Norge sammenlignet med andre OECD‐land.
Leddgikt på topp
Legemidlene på det norske markedet med høyest omsetning er fortsatt Enbrel, Remicade og Humira, som blant annet brukes mot leddgikt.

– På Topp ti finner vi også legemidler til bruk mot astma, høyt blodtrykk og kreft samt smertestillende legemidler, framholder Legemiddelindustrien.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!