Illustrasjonsbilde: Colourbox Foto:

Ville ikke ta ansvar for vaksinen

Staten har fortsatt ansvaret for dem som har blitt syke av svineinfluensavaksinen Pandemrix. Dette skrev myndighetene under på i 2009.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Staten måtte i 2009 skrive under på at den var de ansvarlig for skader som måtte oppstå etter vaksinering med Pandemrix.

93 er blitt syke
Disse forutsetningene har ikke endret seg etter meldingene om at over 35 barn i Norge har fått narkolepsi som følge av vaksineringen.

Fredag melder Norsk Pasientskaderstatning at 93 nordmenn bedt om erstatning fordi de er skadet etter å ha blitt vaksinert med Pandemrix.

Mye tyder på at terskelen for å få erstatning, vil være lav fordi helsemyndighetene gikk så aktivt ut og anbefalte folk å vaksinere seg.

- I og med at dette er en såkalt beredskapsvaksine, ville vi at de som skulle kjøpe vaksinen, skulle ta ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå som følge av vaksinering, sier administrerende direktør Åge Nærdal i GlaxoSmithKline (GSK) til Dagens Medisin.
Kort varsel
- Årsaken til det er at en beredskapsvaksine leveres på kort varsel, uten tid til å gjøre lange grundige kliniske studier. Vaksinen ligner mye på en vanlig influensavaksine, som endres fra år til år - også uten store studier. Dette ble antatt å være en trygg vaksine, sier Nærdal.

Ifølge GSK har alle landene skrevet under på denne klausulen i kontrakten, og det var en forutsetning for at de kunne få kjøpe vaksinen.

Powered by Labrador CMS