Rapporterer ME etter svineinfluenasvaksinen

Helsemyndighetene får rapporter om antatt ME hos personer som har fått svineinfluensavaksine. Stortingsrepresentant Laila Dåvøy (KrF) vil nå granske flere vaksiner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Hittil er det meldt om 35 tilfeller av narkolepsi hos barn som be vaksinert mot svineinfluensa med Pandemrix.

- Vanskelig å påvise ME-sammenheng
Det er meldt 4 tilfeller hos ikke vaksinerte barn i alderen 4-19 år.

Til sammen er om lag 470 000 barn vaksinert i Norge.

Statens Legemiddelverk har fått rapporter fra leger som melder at de har pasienter som skal ha fått ME etter å ha blitt vaksinert med Pandemrix.

Mens det nå hersker liten tvil om sammenhengen mellom narkolepsi som følge av vaksinering, er det svært vanskelig å knytte vaksinering mot ME:

- Fra leger er det nå meldt et lite antall tilfeller av ME som følge av vaksinasjon, sier medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen til Dagens Medisin.
- Det er svært vanskelig å dokumentere en slik sammenheng. Til det trenger vi store vitenskapelige undersøkelser. 1,7 millioner nordmenn ble vaksinert, og blant disse vil det oppstå mange ulike sykdomstilfeller, sier han og minner om at Legemiddelverket fortsatt oppfordrer alle til å melde om mistenkelige bivirkninger.

Bekymret for vaksinering
Stortingsrepresentant og medlem i Helse- og omsorgskomiteen Laila Dåvøy (KrF) sier hun har fått henvendelser fra mennesker som sier de har fått ME som følge av vaksineringen.

- Jeg mener det som skjer er bekymringsfullt. På generellt grunnlag bør myndighetene nå granske vaksinering og bivirkninger ved alle slags typer vaksiner, sier hun til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS