Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

34.000 barn opplever kreft på nært hold

Flere enn 34.000 barn og unge under 18 år og nærmere 31.000 unge voksne mellom 19 og 25 år har en forelder som har eller har hatt kreft. 

Publisert: 2012-02-07 — 09.28 (Oppdatert: 2015-05-21 — 13.41)
Denne artikkelen er over seks år gammel.

Forsker Astri Syse ved Kreftregisteret har kartlagt antallet barn og unge i Norge som har, eller som har hatt, kreftsyke foreldre. Resultatene er publisert i Journal of Clinical Epidemiology.

Mor rammes oftest
Antall barn som årlig opplever at en av foreldrene får kreft tilsvarer én av 300 familier med barn i denne alderen. Det er noe mer vanlig å oppleve at mor får kreft (56 prosent) enn at far får kreft, ifølge studien.

De vanligste kreftformene som rammer barnefamilier er brystkreft, testikkelkreft, hudkreft, tarmkreft og livmorhalskreft. Antallet unge voksne som opplever at en forelder får kreft er om lag 2300 per år.

Far dør oftest
Syses studie viser at rundt 700 barn og unge under 18 år vil miste en forelder av kreft i løpet av ett år, og at det er mer vanlig å miste en far enn en mor.

Antallet unge voksne som mister en mor eller en far i løpet av et år er rundt 800. De kreftformene som oftest fører til død er lungekreft, tarmkreft, brystkreft og hjernekreft.

– Det er svært uvanlig for barn i den generelle befolkningen å miste en forelder, påpeker Syse.

Rammer tilfeldig
Kreft rammer relativt tilfeldig slik at den sosiale situasjonen til barn som opplever at en forelder får kreft ikke er vesentlig forskjellig fra den sosiale situasjonen til jevnaldrende med friske foreldre.

– Dette kan bidra til å gjøre disse barna mindre sårbare og er et godt utgangspunkt for bistand fra helsepersonell og aldersadekvat involvering av barn og unge i foreldrenes sykdoms- og rehabiliteringsprosess, sier Astri Syse. 

Foreldre med kreft eldre enn andre
Det viser seg også at foreldre med kreft var i gjennomsnitt eldre enn foreldre i den vanlige befolkningen.

Inntekten var dessuten noe lavere.

– Dette kan henge sammen med pensjoneringsatferd med økende alder, men også i noen grad med inntektsfall i forbindelse med kreftsykdom.

Bedre utdannet enn friske
Utdanningsmessig er foreldre med kreft i gjennomsnitt bedre utdannet enn den generelle befolkningen.

I følge Astri Syse gjør dette at totalsituasjonen for barn og unge voksne som rammes av kreft hos en forelder mest sannsynlig vil være noe bedre enn tilfellet vil være for barn og unge voksne av andre alvorlig syke foreldre – som for eksempel rusmiddelbrukere og psykiatriske pasienter.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!