Ultralyd gir raskere hjertesvar enn MR

Ultralydmetoder kan vurdere størrelsen på arrområdet etter et akutt hjerteinfakt raskere enn en MR-undersøkelse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette kommer fram i doktoravhandlingen til cand.med. og forsker Trond Vartdal, som i dag, 2. februar, forsvarer sine funn under en disputas ved Rikshospitalet.
Gjennom doktorgradsarbeidet har Vartdal vist at ultralydmetoder kan vurdere størrelsen på arrområdet på tilsvarende måte som en MR-undersøkelse.
– Dette betyr at man kan gjøre verdifulle vurderinger av hjerteinfarkt på alle norske sykehus, ikke like nøyaktig, men mye raskere enn ved MR, sier Vartdal i anledning dagen.
Kan bedømme skaden raskt
I sin avhandling Early Assessment of Infarct Size and Left Ventricular Remodeling by Strain Echocardiography har Trond Vartdal vist at ved hjelp av en rask og målrettet ultralydundersøkelse kan man bedømme skadeomfanget av et hjerteinfarkt, allerede før behandlingen er avsluttet.
– For pasienter der man finner stor skade, kan man på denne måten intensivere behandlingen, sier han.
Bra også senere i forløpet
Vartdal og hans forskerkolleger har dessuten vist at tilsvarende ultralydundersøkelser gjort senere i forløpet av infarktet, med stor nøyaktighet kan beregne størrelsen på skaden.
Skaden fra et hjerteinfarkt resulterer i et arr i muskelen. Denne skaden måles best ved hjelp av MR, men dette er en svært ressurskrevende metode som kun tilbys ved noen få norske sykehus.
– Spesielt i akuttfasen er dette helt uaktuelt, framholder doktoranden.
Behandlingstidspunktet avgjørende
Vartdal studerte hjertets pumpefunksjon under et akutt hjerteinfarkt, en sykdom som hvert år rammer 5.000 nordmenn. Riktig behandling på et tidlig tidspunkt har avgjørende betydning for hvordan det vil gå med pasienten.
Ved et hjerteinfarkt får et område i hjertemuskelen ikke nok blod til å overleve, og i løpet av noen timer vil dette området få en varig skade. En slik skade vil for alltid redusere hjertets evne til å pumpe blod ut i kroppen, framholder doktoranden.
Gir også risikosvar
I dette arbeidet brukte Vartdal og hans kolleger moderne ultralydmetoder for å måle endringer i denne evnen til å pumpe blod.
– I tillegg til selve pumpeevnen forteller disse målingene mye om den totale risikoen pasienten har, på både kort og lang sikt, sier han.

Powered by Labrador CMS