Keisersnittbarn utsatt for astma

Ny studie tyder på at barn tatt med keisersnitt kan ha økt risiko for astma ved tre års alder.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Den økte risikoen gjelder spesielt barn som ikke har noen arvelig belastning for å utvikle astma og allergier, melder Folkehelseinstituttet.

Resultatene av studien, som utgår fra Den norske mor- og barn undersøkelsen (MoBa), ble publisert i desember i American Journal of Epidemiology.

Denne studien fra Folkehelsa bekrefter tidligere funn om at barn forløst ved keisersnitt kan ha økt risiko for å utvikle astma.

Ingen nedre luftveisinfeksjon
Forskerne, med førsteforfatter Maria Magnus i spissen, benyttet data fra over 37.000 deltakere fra MoBa for å se på sammenhengen mellom forløsning ved keisersnitt og utvikling av nedre luftveisinfeksjoner, hvesing og astma de første tre leveårene. De sammenlignet barn født ved planlagte eller hastekeisersnitt med barn som ble født vaginalt.

Ifølge forskerne tyder resultatene på at barn født ved hjelp av keisersnitt har lett forhøyet risiko for astma ved tre år, men ingen økt risiko for hyppige nedre luftveisinfeksjon eller hvesing.

Den økte risikoen for astma blant barn tatt ved keisersnitt var sterkere blant barn av mødre uten allergi, konstaterer forskerne.

Kan skyldes underliggende sårbarhet
Maria Magnus, som er forsker ved Folkehelseinstituttets avdeling for folkesykdommer, kommenter funnene slik overfor fhi.no:

– Det er lite trolig at selve keisersnittet forårsaker en økt risiko for astma, men at det heller kan være på grunn av en underliggende sårbarhet blant barn tatt med keisersnitt.

Kan skyldes endret tarmflora
At barn forløst med keisersnitt har en lett økt risiko for astma mener Magnus for eksempel kan skyldes endret bakterieflora i tarmen til disse barna, og at det kan ha en innvirkning på utviklingen av deres immunsystem. Det kan også være at barn forløst med keisersnitt ofte har økt risiko for alvorlige luftveisproblemer de første leveukene.

Folkehelseinstituttet gjør på sine nettsider et poeng av at det er behandlende lege som avgjør om et barn skal forløses med keisersnitt – enten om det er på grunn av medisinske indikasjoner, slik som svangerskapsforgiftning, eller det er basert på mors eget ønske.

Les mer om astma hos Folkehelseinstituttet

Powered by Labrador CMS