Utvidet indikasjon for antikoagulant

Det blodfortynnende legemiddelet Xarelto får snart norsk godkjenning for behandling av dyp venetrombose (DVT).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Dette er klart etter at EU har godkjent utvidet indikasjon for legemiddelselskapet Bayers blodfortynnende legemiddel Xarelto (rivaroxaban).

Videre godkjenning enn Pradaxa
Norsk godkjenning blir automatisk gitt innen 30 dager etter den europeiske godkjenningen. Dette innebærer at legemiddelet får utvidet godkjenning i Norge i løpet av noen få uker, ifølge Statens legemiddelverk (Legemiddelverket).

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket opplyser at Xarelto har fått en videre godkjenning enn Pradaxa (dabigatran) fra Boehringer Ingelheim.

– I tillegg til atrieflimmer har Xarelto fått godkjennelse også for behandling av dyp venetrombose, sier Madsen til Dagens Medisin.

– Muligheter for betydelig omlegging
– Også på dette området ser vi nå muligheter for en betydelig omlegging av behandlingen i Norge, sier den medisinske fagdirektøren videre.

Ifølge Madsen betyr dette at legene trenger råd om hvordan de skal forholde seg i ulike situasjoner. Helsedirektoratet og Legemiddelverket arbeider derfor med å sette ned en rådgivningsgruppe som skal utarbeide praktiske råd til leger om hvordan de skal forholde seg i ulike situasjoner som kan oppstå hos pasienter som bruker de nye legemidlene.

– Det er viktig at vi her går forsiktig fram, slik at de nye legemidlene blir tatt i bruk på en trygg måte, understreker Steinar Madsen overfor Dagens Medisin.

Tre utfordrere til Marevan
På det norske markedet er det nå tre utfordrere til antikoagulasjonsmiddelet Marevan (warfarin), som i over femti år var enerådende på det norske markedet:

Xarelto, Eliquis (Bristol–Myers Squibb/Pfizer) og Pradaxa.

Disse legemidlene er godkjent på litt ulike, men delvis overlappende, indikasjoner.

Powered by Labrador CMS