Traumer: Verdifull erfaring fra utenlandstjeneste

Et kirurgisk traumeteam får like mye erfaringer med skudd og eksplosjonsskader på seks måneder i Afghanistan, som et traumeteam ved OUS Ullevål får i løpet av ti år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Undersøkelsen

- Alle traumepasienter mottatt ved norsk kirurgisk enhet i Meymaneh i perioden juni 2010-desember 2010 ble retrospektivt undersøkt ved journalgjennomgang.- Det ble registrert skademekanisme, anatomisk region for skade, Injury severity Score og kirurgiske prosedyrer.- Det ble gjort traumemottak av 90 pasienter i perioden.- Kirurgisk bløtvevkontroll, debridement, var den hyppigst forekommende prosedyren.Kilde: Kompetansebehov for kirurgiske team i moderne krig. Norske erfaringer i Afghanistan. Iversen P, m, fl.

Dette viser undersøkelser som overlege og ortoped Petter Iversen ved Oslo universitetssykehus (OUS) Ullevål har foretatt.
Nylig la han frem en oversikt over alle registrerte skademekanismer og utførte kirurgiske prosedyrer på pasienter som ble mottatt på feltsykehuset i Meymaneh i Afghanistan mellom juni og desember i fjor.
Sjeldne erfaringer i Norge
I dette tidsrommet tjenestegjorde et amerikansk og et makedonsk kirurgisk team under norsk medisinsk ledelse. For å dokumentere den reelle kliniske erfaringen i perioden, ble antallet pasienter, skademekanismer og gjennomgåtte akutte kirurgiske prosedyrer brukt som datagrunnlag i undersøkelsen.
Sykehuset i Meymaneh behandler rundt 150 pasienter med skudd og eksplosjonsskader. Ved Traumesenteret på Oslo universitetssykehus behandles et tyvetalls pasienter med slike skader i året. Dette inkluderer selvskudd mot hodet.
«Et utdanningsproblem»
- Skadepanoramaet ved sykehuset i Meymaneh gir god klinisk erfaring i behandlingen av penetrerende skader etter skudd og eksplosjoner, som sjelden erfares i Norge, sier Iversen, som også jobber for Forsvaret.
Han fastslår at det er vanskelig å skaffe kirurger med denne typen erfaring. - Ettersom det er relativt få i Norge som har denne erfaringen, har vi et utdanningsproblem, sier han.
Henger etter
Tidligere sendte Forsvarets Sanitet (FSAN) ut helsepersonell uten formalkompetanse i traumatologi.
- Dette er ikke holdbart for å oppnå de medisinske resultater som dagens krav i traumatologi krever. Om FSANs ambisjonsnivå om traumatologi i Forsvaret skal nås, må personellet som skal i utenlandstjeneste, trenes spesifikt i traumatologi og ha nødvendig kursportefølje. Vi har kommet et stykke på vei, men det er fortsatt et stykke til før ønsket ambisjonsnivå er nådd, sier Iversen.
Før terrorhandlingene
- Det mest aktive traumesykehuset «i Norge» når det gjelder denne typen skader, er i Meymaneh i Afghanistan.
Iversens undersøkelse er gjort før terrorhandlingene 22.juli, da de fleste skadde ble behandlet ved Ullevål.

Dagens Medisin 20/2011

Powered by Labrador CMS