Kritisk til IKT-situasjonen

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen mener det er utrolig at Oslo universitetssykehus har endt opp med flere forskjellige IKT-systemer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Statsråden om OUS-møtene

14. november hadde helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen flere møter med ledere og ansatte ved Oslo universitetssykehus (OUS). – Det var veldig gode møter, der jeg fikk mye og variert informasjon på kort tid fra ansatte, ledelse, tillitsvalgte og verneombud.– Hvorfor ba du om disse møtene?– Det har vært mye debatt om OUS i mediene i det siste. Blant annet så jeg at tillitsvalgte hadde lyst til å møte meg og statsministeren, og jeg mener det er viktig å lytte til de ansatte. Det er veldig viktig å få informasjon fra dem som vet hvor skoen trykker, svarer statsråden, som legger til at hun jevnlig har hatt møter på OUS om omstillingen.Les også de siste OUS-artiklene:Statsråden møtte sykehusledere og tillitsvalgteFylkeslegen vil fortsatt være OUS-vaktbikkjeNSFs forbundsleder vil ha OUS-pauseLes også de siste OUS-artiklene:

Mandag møtte helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og hennes statssekretær Robin M. Kåss ansatte og ledere ved Oslo universitetssykehus (OUS) for å høre hvor skoen trykker mest ved det fusjonerte storsykehuset, som er midt inne i en omstillingsprosess.

Hun fikk mange innspill om hvor skapet bør stå. Ett av dem er å innføre felles IKT-systemer for hele sykehuset. Et annet er økte driftsmidler for å ha nok penger til omstillingen, som kommer på toppen av den daglige pasientbehandlingen.

Overfor Dagens Medisin (DM) innrømmer Strøm-Erichsen at sykehuset har en krevende situasjon, men hun vil verken gi mer penger enn det som allerede er gitt eller ta en pause i omstillingsprosessen.

Bekymret for IKT-situasjonen
Etter møtet med de sykehusansatte oppsummerer Anne-Grete Strøm-Erichsen situasjonen ved OUS slik:

– Situasjonen er veldig krevende. Sykehuset har full produksjon med fokus på kvalitet i flytteprosessen. Jeg deler bekymringen til de ansatte når det gjelder IKT. Det er utrolig at sykehuset har endt opp med tre forskjellige elektroniske journalsystemer og fire forskjellige radiologiske systemer. Jeg skjønner at dette er veldig arbeidskrevende, så dette må det gjøres noe med, fastslår hun overfor Dagens Medisin.

– Vil du og regjeringen bidra med mer penger, slik at OUS raskere kan få felles IKT-systemer?

– Vi trenger et IKT-løft på flere områder, og vi trenger også å tilpasse lovverk til en ny digital framtid. Da jeg startet som helseminister var jeg nok litt overrasket over tilstanden. Årlig bruker sykehusene nær fire milliarder av de statlige tildelingene på IKT, vi skal sørge for at det kommer midler til investeringer – også til IKT i årene framover. Når det gjelder IKT så handler det også om at sykehus må kunne kommunisere på tvers av foretaksgrenser og mellom kommuner og sykehus, svarer statsråden.

Vil ikke trykke på pauseknappen
– Kom det under møtene fram noen momenter som gjør at du vurderer situasjonen ved sykehuset annerledes enn før?

– Vi fikk veldig klare tilbakemeldinger under besøket, men man kan ikke bare trykke på en pauseknapp, slik opposisjonen på Stortinget framstiller det, og tro at alt blir som før, sier hun med henvisning til de ansattes krav om en omstillingspause.

Statsråden understreker at omstillingsprosessen skal gå videre, men det må gjøres på en skikkelig måte gjennom risikovurdering og tilpasning av tempoet.

– Trykker man på pauseknappen kan man risikere at noen avdelinger som er midt i flytteprosessen blir skadelidende ved at prosessen stopper opp. Jeg forstår de ansatte og de tillitsvalgte, det er mange ulike syn, derfor er det viktig at man sammen prøver å finne løsninger som er til det beste for pasientene.

Hun minner om at målet med sammenslåingen blant annet var å samle fagmiljøene:

– Tidligere hadde vi samme fagmiljøer, spredt på ulike sykehus som ligger nesten vegg i vegg og som konkurrerte om de samme ressursene. Vi er ikke et veldig stort land, vi skal være i front medisinsk og teknologisk, men det krever at vi tør å endre for forbedringer og at vi må ha store ambisjoner.

Følger hele tiden med
– Vil du ta noen initiativ framover når det gjelder OUS, og i så fall hvilke?

– Jeg har hele tiden oppmerksomheten rettet mot OUS, vi har hyppige møter om framdriften og de aktuelle tiltakene i omstillingsprosessen. Vi har god innsikt i prosessen. Omstillingsprosessen er ikke viktig bare for OUS, men for hele landet, framholder hun.

– Vil regjeringen gi mer penger til OUS?

– Vi har gitt mer penger til alle sykehusene, fra Helse Sør-Øst er OUS tilført over en halv milliard i omstillingsmidler i år. Vi vil gå inn med statlige midler til et nytt akuttmottak ved OUS. Det er særdeles viktig å få på plass, men det er også viktig med små byggeprosjekter som kan bidra til at ting blir bedre, sier Strøm-Erichsen.

Statsråden understreker at det er viktig å se små og store byggeprosjekter i en større sammenheng med tanke framtidens behov.

Må fortsatt bruke dagens bygninger
Det er dokumentert at 82 prosent av bygningene ved Ullevål er utilfredsstillende eller uegnet for sykehusdrift, ved hele OUS er andelen 55 prosent. Statsråden sier til Dagens Medisin at hun er klar over at mange av bygningene ved OUS er i dårlig stand, men legger samtidig til at OUS-ansatte må bli i de samme lokalene i flere år.

– Hva sier du til at så stor andel av bygningene er i så dårlig forfatning?

– Det er god grunn til å spørre hvordan det er blitt slik, svarer hun.

Ikke flere driftsmidler
Under møtet som statsråden hadde med sykehusets foretakstillitsvalgte og -verneombud ga de uttrykk for at det er fint at det nå kommer på plass investeringsmidler, men at det mest akutte problemet er mangel på omstillingsmidler til drift.

Under omstillingsprosesser er det etter deres syn nødvendig med ekstra tilførsel av midler når man samtidig skal gjennomføre en større omstilling parallelt med normal, løpende drift.

– Vil det bli bevilget mer driftsmidler til omstillingsprosessen?

– OUS er tilført 625 millionene i ekstra driftsmidler, 225 i form av tilskudd og 400 millioner som kan brukes utover det vedtatte budsjettet. Men det er ikke sånn at vi kan bevilge ekstra penger til et sykehus, svarer hun.

Statsråden minner om at når Stortinget behandlet Magnussen-utvalgets rapport var man enige om å rette opp skeivfordelingen mellom sykehusene og å innføre et system som sikrer en likefordeling av midlene.

– Også opposisjonen var helt tydelig på at det ikke er aktuelt å bevilge ekstramidler til OUS, så dette oppfatter jeg at det er bred politisk enighet om, understreker hun.

Dette går ikke over
– Hva er mest vesentlige ved OUS nå, slik du ser det?

– Ledelsen og de tillitsvalgte må samarbeide om hvordan de skal få gjennom omstillingen best mulig – for OUS-omstillingen går ikke over, og noen står midt oppi den akkurat nå. Sykehuset har nettopp fått ny styreleder og delvis et nytt styre, som akkurat nå arbeider for å få på plass ny ledelse som vil holde tak i og drive omstillingsprosessen videre, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS