Går imot lovforslag om omskjæring

Statens helsetilsyn mener forslaget til ny lovregulering av rituell omskjæring hos gutter innebærer så mange uklarheter at det ikke bør innføres et nytt lovverk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Formålet med forslaget er å sikre at rituell omskjæring uføres av kompetent person på en forsvarlig måte og at det finnes et tilgjengelig, offentlig tilbud for de som ønsker inngrepet gjennomført.
Statens helsetilsyn er i utgangspunktet positiv til at den offentlige helsetjenesten skal tilby rituell omskjæring av gutter, men har i sin vurdering kommet til at det er så mange uklarheter i forhold til hvilke problemstillinger familier står overfor når de ønsker en gutt omskåret, at det ikke bør lovreguleres på det nåværende tidspunkt.
Gjenspeiler ikke virkeligheten
Det er problematisk at det legges opp til et regelverk som etter vår mening ikke gjenspeiler den eksisterende virkeligheten, og som følgelig neppe kan løse dagens problemer. Vi mener derfor at å innføre lovgivning på det nåværende tidspunkt ikke vil avhjelpe de problemene man står overfor når det gjelder rituell omskjæring av gutter, skriver Statens helsetilsyn.

Nei til tilsyn

Statens helsetilsyn støtter ikke forslaget om å innføre en tilsynsordning for personer som ikke er autorisert helsepersonell, men som får tillatelse til å utføre rituell omskjæring. De støtter heller ikke forslaget om at Statens helsetilsyn skal kunne tilbakekalle en tillatelse til å utføre rituell omskjæring.

Utfordring med tidspunkt

Ifølge høringsnotatet tas det utgangspunkt i at rituell omskjæring fortrinnsvis skal omskjæres like etter fødselen. Helsetilsynet understreker at dette ikke er i samsvar med erfaringen, som tilsier at det er store forskjeller mellom ulike etniske grupper for når de ønsker å foreta rituell omskjæring.
Tidspunktet for inngrepet er altså ofte rituelt/praktisk, og ikke medisinsk, motivert, heter det i høringssvaret. Statens helsetilsyn legger til at  da omskjæring av gutter ble tilbudt ved fødsel, takket mange foreldre nei fordi det av rituelle årsaker skulle skje senere. Helsetilsynet har ikke kjennskap til at dette skal ha endret seg.

Ressursproblemer

Helsetilsynet går inn for at det bør innføres fleksible ordninger som lett kan modifiseres når kunnskapen vokser. Det kan være behov for å utarbeide veileder/retningslinjer der normene for forsvarlig og omsorgsfull hjelp operasjonaliseres, heter det i høringssvaret fra Statens helsetilsyn.
Da de offentlige sykehusene sluttet å utføre omskjæring av gutter, var det i stor grad begrunnet med kapasitetsproblemer, ifølge Helsetilsynet, som mener at uavhengig av om området lovreguleres eller ikke, bør en forsikre seg om at tilbudet blir reelt, og ikke igjen bortfaller på grunn av ressursproblemer.
Når det gjelder helsepersonells reservasjonsrett, ser ikke Helsetilsynet behov for at helsepersonell skal ha mulighet til å reservere seg av samvittighetsgrunner.

Powered by Labrador CMS