Unødige innleggelser av små barn

Belgia og Østerrike har i løpet av få år oppnådd en reduksjon i sykehusinnleggelser grunnet rotavirusdiaré på opptil 80 prosent.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

SKREMMENDE. Årlig rammes omtrent 30.000 barn under fem år av diaré og oppkast som følge av infeksjon med rotavirus. Over 7000 av dem oppsøker lege - og om lag ett tusen barn blir årlig innlagt på sykehus.
Småbarn kan bli dehydrert raskt, og situasjonen kan derfor oppleves svært skremmende for foreldrene. Samfunnskostnadene forbundet med barnas sykehusinnleggelser og foreldres sykefravær er betydelige.
EKSPERTVURDERING. De aller fleste av disse sykdomstilfellene kan unngås. Vaksine mot rotavirus har vært tilgjengelig i Norge siden 2006, men denne vaksinen er ennå ikke tatt inn i det offentlige vaksinasjonsprogrammet.
Vi er kjent med at en ekspertgruppe som er nedsatt av Folkehelseinstituttet, vurderer å innlemme vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet.
KOSTNADSEFFEKTIVT. Ifølge Kunnskapssenteret vil vaksinering mot rotavirus være kostnadseffektivt fra et samfunnsperspektiv - til tross for at de har lagt listepriser til grunn.
Kunnskapssenteret estimerte kostnadene til omkring 80 millioner kroner. Det er grunn til å anta at prisen ved anbud vil være på under halvparten av dette.
GODE RESULTATER. Flere land har tatt i bruk vaksine mot rotavirus. Belgia og Østerrike har allerede, etter få år, oppnådd en reduksjon i sykehusinnleggelser grunnet rotavirusdiaré på opptil 80 prosent.
Det er på høy tid at denne vaksinen også tas inn i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. Tiltaket vil være helt i tråd med samhandlingsreformens idé om forebygging i stedet for dyr behandling - og nesten tusen barn vil slippe sykehusopphold hvert år.
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 11/2011

Powered by Labrador CMS